Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěl bych se zeptat, jak postupovat, když přesně na hranici mého pozemku stojí stromy lesů ČR, které mi stíní zahradu. Je to opravdu tak, že polovina stromu je na mém pozemku a druhá polovina stromu na pozemku LČR. Mohu stromy pokácet bez vědomí LČR, nebo jsou prostě stromy jejich a já s tím nic nezmůžu? Předem děkuji za Vaši odpověď a přeji hezký den. S pozdravem Robert.

ODPOVĚĎ:
Dle úpravy nového občanského zákoníku platí, že "Strom náleží tomu, z jehož pozemku vyrůstá kmen. Vyrůstá-li kmen na hranici pozemků různých vlastníků, je strom společný."
V obou případech, i kdyby stromy patřily pouze Lesům ČR nebo i kdyby byly stromy společné, bez souhlasu Lesů ČR stromy stínící Vašemu pozemku pokácet nemůžete. Doporučovala bych napřed se pokusit s Lesy dohodnout na tom, že stromy pokácíte. Pokud nebude dohoda možná, pak nezbude, než se obrátit na soud s tzv. sousedskou žalobou, kde bude třeba se domáhat, aby soud pokácení nařídil a zároveň zde budete muset prokazovat, do jaké míry je stínění v daném případě pro Váš pozemek likvidační. Sousedské žaloby se podávají v případech, kdy obtěžování či ohrožování je "nad míru přiměřenou místním poměrům". Tato míra je vždy individuální, proto v případě, že byste zvažoval soudní spor, se obraťte na právníka, který bude schopen odhadnout, zda v daném případě za konkrétních podmínek může mít žaloba šanci na úspěch.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.