Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dobrý den. Mám byt 1+1, dle svědka jsou z bytu cítit chemikálie, podezření, že se v bytě vyrábí drogy. S nájemnicí nemám nájemní smlouvu.
1) Pokud neodmítne se vystěhovat a byt uvolní co nejdříve - bude to samozřejmě nejvhodnější.
2) Ale mám obavu, že mi to např. slíbí, ale přesto se neodstěhuje.

3) Jak mohu pak postupovat? Když nemá nájemní smlouvu, mohla bych např. přijít a vyměnit zámky a pak po dohodě, aby si za mé asistence a přizvaných svědků své věci odvezli? Ale to by pak oni zas mohli mezi tím zavolat Policii, že tam mám já vlastní varnu a udat mně, protože tam to jejich zařízení zatím bude, které tam určitě asi teď mají.
4) Tedy mohu třeba v případě, že dobrovolně nebudou chtít byt opustit a vyklidit ho. Mám třeba zavolat předem raději před otevřením bytu a následné výměně zámků na Policii a za jejich asistence byt otevřít, aby pak viděli co tam je a nemohl nikdo pak dodatečně tvrdit, že případná varna na drogy je moje apod.
5) Nevím, asi to není správný postup, jak bych mohla celou věc řešit, pokud se nebudou chtít dobrovolně odstěhovat - zatím nevím jak budou reagovat až to slečně řeknu - případně i jejími příteli, ale potřebuji se předem připravit jak mám jednat apod.
6) Je mou povinností dle Občanského zákoníku účinného od 1.1.2014 mít písemnou nájemní smlouvu?
Děkuji, Gabriela

ODPOVĚĎ:
Nájemní smlouva má být dle občanského zákoníku uzavřena písemně, nicméně jako pronajímatel nemáte právo namítnout, že je smlouva neplatná.
Tedy tento právní vztah je posuzován jako nájem bytu dle občanského zákoníku, který speciálně upravuje i ukončení nájmu a případné výpovědní důvody a výpovědní doby.
Za této situace by bylo možné uvažovat o vypovězení nájemní smlouvy i bez výpovědní doby (pokud nájemník zvlášť závažné porušuje své povinnosti), nicméně je otázkou, jak by se na tuto věc díval soud v případě sporu.
Přijít a vyměnit zámky jen tak nemůžete. Musí nejdřív dojít k ukončení nájemní smlouvy. Tedy je nutné písemně vypovědět nájemní smlouvu, kdy výpověď musíte tomuto nájemníkovi doručit a ve výpovědi musíte jednoznačně vymezit důvod, v čem spatřujete zvlášť závažné porušení nájemcovy povinnosti. Ve výpovědi musíte dále nájemníka poučit o jeho právu vznést proti výpovědi námitky a navrhnout přezkoumání oprávněnosti výpovědi soudem, jinak je výpověď neplatná.
Je-li v bytě věc, o které lze mít za to, že patří nájemci nebo členu jeho domácnosti, postará se pronajímatel o věc ve prospěch nájemce a na jeho účet. Nepřevezme-li nájemce tuto věc bez zbytečného odkladu, vzniká pronajímateli právo věc po předchozím upozornění nájemce na jeho účet vhodným způsobem prodat poté, co poskytne dodatečnou přiměřenou lhůtu k převzetí.
Policie Vám nebude asistovat při násilném otevírání bytu za účelem nedobrovolného vystěhování nájemníka.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.