Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2013 jsem si koupil babetu za peníze darované od souseda, k babetě jsem měl přistup do doby, než vyměnil zámky, a odmítal věci vydat. Darovací smlouva není, ale je v kartičce průkazu a jako majitel (i u pojišťovny v době placení ručení). Nekomunikuje, utíká za dveře, když mě vidí po jít ulici. Jak mám tedy postupovat?

Není to jediná věc co mi zadržuje. (pořizovací cena byla 6000 Kč - dar). Úpravy, aby byla způsobilá k provozu (asi 2000 Kč). Důvod proč přestal komunikovat, byl ten, že si dělal iluze o vztahu s moji matkou. Babeta byla kupována, přes internet, s tím, že ten prodávající přijel k mému domu, a za hotové peníze z kapsy souseda se koupila. Darovací smlouva není ani nebyla. Účtenka také ne. Je jen jeden svědek, že jsem to dostal darem. Zbytek už to ví jen z vyprávění, když se rodina ptala, kde jsem ji vzal. Děkuji, Milan.

ODPOVĚĎ:
V tomto případě musíte podat žalobu k soudu na vydání neoprávněně zadržovaných věcí. V řízení budete muset Vaše vlastnické právo k babettě a případně také k ostatním věcem, tedy především svědeckými výpovědmi, a to i těmi "z doslechu" nebo svědky, kteří viděli, že babettu užíváte.
Pokud by soused ani po soudním rozhodnutí babettu dobrovolně nevydal, bude nutné podat návrh na nucený výkon rozhodnutí (exekuci).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.