Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Máme problém se sousedy. Chceme natřít plot, ale odmítají nás pustit na jejich pozemek a navíc si na hranici pozemku postavili dvě drobné stavby - dřevník a pergolu. Obrátili jsme se na stavební úřad a nejprve nám odpověděli že to není v jejich kompetenci a když jsme s tímto nesouhlasili, tak nám sdělili, ať prostrčíme ruku skrz plot a tak si ho natřeme.

Na některých částech plotu je mezera tak malá že ruku neprostrčí ani dítě. Co můžeme dál dělat? Uvažujeme o krajském stavebním úřadu na soudy a právníky nemáme jsme oba v důchodu. Děkuji, Milan.

ODPOVĚĎ:
Vstupu na pozemek sousedů se můžete domáhat dvěma způsoby:
1/ Soukromoprávní varianta:
Dle § 1021 občanského zákoníku platí, že vlastník (zde Vaši sousedé) je povinen umožnit sousedovi (zde Vám) vstup na svůj pozemek v době, rozsahu a způsobem, které jsou nezbytné k údržbě sousedního pozemku (což se vztahuje i na stavbu na tomto pozemku, např. na oplocení), nelze-li tohoto účelu dosáhnout jinak; soused (zde Vy) je však povinen nahradit vlastníku pozemku (zde Vašim sousedům) škodu tím způsobenou.
Dle § 1022 občanského zákoníku pak platí, že nemůže-li se stavba stavět nebo bourat, nebo nemůže-li se opravit nebo obnovit jinak než užitím sousedního pozemku, má vlastník právo po sousedovi požadovat, aby za přiměřenou náhradu snášel, co je pro tyto práce potřebné. Žádosti nelze vyhovět, převyšuje-li sousedův zájem na nerušeném užívání pozemku zájem na provedení prací.
Po svých sousedech se tedy můžete kdykoli domáhat vstupu na jejich pozemek, bude-li to nezbytné pro údržbu či opravu Vašeho plotu. Vzniknou-li však Vašim sousedům v této souvislosti nějaké náklady či škoda, budete povinni k jejich náhradě.
Nebude-li dohoda s Vašimi sousedy možná, můžete se vstupu na jejich pozemek domáhat a/ soudní cestou (tuto variantu Vám vzhledem k zdlouhavosti soudního řízení spíše nedoporučuji) nebo b/ prostřednictvím stavebního úřadu (jak uvádím v odpovědi ad 2/ níže).
2/ Veřejnoprávní varianta:
Dle § 141 stavebního zákona platí, že:
- pro vytvoření podmínek k provedení stavby nebo její změny, nutných zabezpečovacích prací, nezbytných úprav, udržovacích prací a k odstranění stavby nebo zařízení může stavební úřad uložit těm, kteří mají vlastnická práva k sousedním pozemkům či stavbám na nich, aby umožnili provedení prací ze svých pozemků nebo staveb, pokud mezi zúčastněnými osobami nedošlo k dohodě;
- ten, v jehož prospěch byla povinnost podle předchozí odrážky uložena (zde Vy), musí dbát, aby co nejméně rušil užívání sousedních pozemků nebo staveb a aby prováděnými pracemi nevznikly škody, kterým je možno zabránit; po skončení prací je povinen uvést sousední pozemek nebo stavbu do předchozího stavu.
Nebude-li tedy možné se s Vašimi sousedy dohodnout, budete oprávněni se v této věci obrátit na místně příslušný stavební úřad, který může Vašim sousedům uložit povinnost strpět Váš vstup na jejich pozemek.
V současné chvíli Vám proto doporučuji kontaktovat místně příslušný stavební úřad s žádostí o zahájení řízení dle shora uvedených ustanovení stavebního zákona. V případě neochoty stavebního úřadu Vám doporučuji kontaktovat místně příslušný krajský stavební úřad.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.