Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

09/2011 jsem uzavřela s partnerem darovací smlouvu na převod mé 1/2 domu (získal by tak celý dům do svého vlastnictví). Návrh na vklad do katastru jsme podali 09/2011, ale než byl převod realizován, návrh na vklad jsme vzali zpět a jednání tím bylo ukončeno (= na katastru žádné dokumenty neleží).

Rozhodli jsme se, že mé vlastnictví 1/2 domu bude zachováno. Pro jistotu jsme uzavřeli dokument, aby návrh na vklad převodu mé 1/2 domu nemohl být ze strany přítele na základě darovací smlouvy v budoucnu opět podán. 04/2014 jsme s přítelem uzavřeli dohodu o odstoupení od darovací smlouvy (úředně ověřené podpisy).
Stala se darovací smlouva uzavřením dohody o odstoupení od darovací smlouvy opravdu neplatnou? Někde jsem četla, že darovací smlouvu lze zrušit pouze jednostranně, nikoli dohodou. Ale nemluvilo se o případu, kdy vlastně nedošlo k převodu nemovitosti na základě darovací smlouvy. Pokud je darovací smlouva nadále platná, jak prosím můžeme s přítelem její platnost co nejjednodušeji zrušit? Děkuji, Monika

ODPOVĚĎ:
Pokud bylo od smlouvy platně odstoupeno, není třeba se obávat, že by byla darovací smlouva v budoucnu zneužita. Pokud by se tak stalo, máte doklad o tom, že od smlouvy bylo odstoupeno souhlasným prohlášením a to k prokázání odstoupení i katastru nemovitostí stačí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.