Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Je majitel sousedního pozemku povinen respektovat mou žádost o odstranění vzrostlého náletového smrku, který dnes (24.11.2016) dosahuje výšky cca 25 m a jehož kmen ve spodní části je vzdálen od našeho pozemku (vymezeného drátěným plotem) cca 10cm. Smrk je solitér.

Jedná se o svažitý terén v horské chatové oblasti, kde smrk roste a v jeho okolí, a tedy v dosahu, při jeho eventuálním pádu, je ohroženo 5 chat, elektrické vedení, chatka na nářadí a stání pro auto. Spodní větve tohoto smrku přesahují nad náš pozemek do vzdálenosti 4-5 metrů a při větru tlučou do chatky na nářadí (plechové) umístěné na našem pozemku ve vzdálenosti cca 2 m od smrku. Smrk nám při svém dnešním vzrůstu brání příjmu satelitního signálu. a proto jsme museli změnit umístění přijímací parabolické antény od přijímače a tím se nám prodloužil přívod od paraboly k přijímači o 7,5m. Tím došlo ke snížení kvality satelitního signálu o 25%, a proto při silnějším dešti dochází k úplné ztrátě satelitního příjmu. Strom rovněž stíní slunečnímu svitu na náš pozemek a sluneční kolektor pro ohřev vody. Děkuji, Jindřich

ODPOVĚĎ:
Odpověď na Váš dotaz rozdělím do 2 částí:
1/ Odstranění stromu:
Dle § 1017/1 občanského zákoníku platí, že má-li pro to vlastník pozemku (zde Vy) rozumný důvod, může požadovat, aby se soused zdržel sázení stromů v těsné blízkosti společné hranice pozemků, a vysadil-li je nebo nechal-li je vzrůst, aby je odstranil. Pro stromy dorůstající obvykle výšky přesahující 3 m platí jako přípustná vzdálenost od společné hranice pozemků 3 m a pro ostatní stromy 1,5 m.
K tomu, aby byl Váš požadavek oprávněný je tedy dle platné právní úpravy nutné, abyste tento požadavek opíral o objektivně rozumný důvod (nepostačí tedy důvody ryze subjektivní či iracionální).
Odstranění sousedova stromu se můžete domáhat rovněž za pomoci § 1013/1 občanského zákoníku, dle něhož je vlastník (zde Váš soused) povinen zdržet se všeho, co působí, že mimo jiné stín vniká na pozemek jiného vlastníka (zde Vás) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezuje obvyklé užívání pozemku.
Neuposlechne-li soused Vaší písemné (a odůvodněné) výzvy k odstranění předmětného stromu, nezbude Vám, než se odstranění stromu domáhat soudní cestou. Pro přípravu žaloby Vám doporučuji využít služeb advokáta:
www.advokatikomora.cz
2/ Odstranění přesahujících větví:
Neučiní-li to vlastník (zde Váš soused) v přiměřené době poté, co ho o to soused (zde Vy) požádal, smí soused šetrným způsobem a ve vhodné roční době odstranit kořeny nebo větve stromu přesahující na jeho pozemek, působí-li mu to škodu nebo jiné obtíže převyšující zájem na nedotčeném zachování stromu. Jemu také náleží, co z odstraněných kořenů a větví získá (§ 1016/2 občanského zákoníku).
Ve Vámi popsaném případě je důležité důkladně zvážit, zda tlučení větví do plechové chatky na nářadí může způsobit takovou škodu nebo působí-li takové obtíže, že by tato skutečnost odůvodňovala odstranění přesahujících větví (a tedy poškození stromu).
Dospějete-li k názoru, že důvod pro odstranění přesahujících větví je dán, je zapotřebí, abyste k tomu písemně vyzval souseda; neuposlechne-li soused Vaší výzvy a přesahující větve v přiměřené lhůtě neodstraní, budete oprávněn tak učinit svépomocí. V takovém případě je zapotřebí odstranit přesahující větve v období vegetačního klidu, tedy obvykle od začátku listopadu do konce března.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.