Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Sousedi mi zadržují pozemek svým nepovoleným plotem který nechtějí odstranit. V roce 1999 při našem vyměření vyhodili geodety zatlučený kolík. Stavební úřad dodnes (11.04.2016) nedořešil. V roce 2015 si tito sousedi nechali vyměřit svůj pozemek a opět se potvrdilo, že užívají i tento náš pozemek.

Byl zabetonován hraniční sloup. Opět plot neodstranili. Podána stížnost stavebnímu úřadu o odstranění nepovolené stavby s výsledkem, že to sousedům vysvětlili, ale ti opět plot neodstranili. Rozhodnutí o odstranění stavby ale nevydali. Byli vyzváni 2x námi, 2x právníkem, nic. Po poradě přímo se soudcem, spor jistě vyhrajeme, ale je zbytečné s tímto soud zatěžovat. Je to zcela v kompetenci stavebního úřadu. Podali jsme tedy podnět k prošetření SÚ na Krajský stav. úřad, ale ti prý nemají danou lhůtu na odpověď. Tak čekáme, bude to měsíc. Kdo je dál jejich nadřízeným KÚ v případě dalšího odvolání? Po celou dobu se snažil soused hraniční sloup odstranit, minulý týden byl sloup úplně vykýván, tedy zničen. Bude podáno trestní oznámení. Takové je jednání našich úřadů. Děkuji za radu, Leona.

ODPOVĚĎ:
Dle § 12/1 písm. a) stavebního zákona je Ministerstvo pro místní rozvoj ústředním správním úřadem ve věcech stavebního řádu, přičemž v těchto věcech vykonává státní dozor. Nebudete-li proto spokojena s postupem krajského stavebního úřadu, můžete se obrátit na Ministerstvo pro místní rozvoj:
http://www.mmr.cz/cs/Uvodni-strana
Na tomto místě nicméně připomínám, že k tomuto ministerstvu není možné podat ve Vaší věci další odvolání, neboť krajský stavební úřad není prvoinstančním úřadem.
Ve své záležitosti můžete u krajského stavebního úřadu, popř. u Ministerstva pro místní rozvoj iniciovat přijetí některého z opatření proti nečinnosti správního orgánu (dle § 80 správního řádu).
Pro získání dalšího právního názoru můžete kontaktovat i veřejnou ochránkyni práv:
www.ochrance.cz
Přestože s Vámi citovaným názorem soudce lze v zásadě souhlasit, doporučuji Vám zvážit i podání občanskoprávní žaloby (zejména pak v případě, kdy je přístup stavebního úřadu přinejmenším liknavý). Dle § 1042 občanského zákoníku se může každý vlastník domáhat ochrany proti každému, kdo neprávem do jeho vlastnického práva zasahuje nebo je ruší jinak než tím, že mu věc zadržuje. V úvahu ve Vašem případě přichází i aplikace ustanovení o stavbě na cizím pozemku (dle § 1084 a násl. občanského zákoníku). Pro přípravu žaloby Vám doporučuji využít služeb advokáta:
www.advokatikomora.cz
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
zákon č. 500/2004 Sb. , správní řád
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.