Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bydlíme v bytě v osobním vlastnictví a jsme součástí SVJ. Byt jsme koupili 06/2016. V předávacím protokolu k prodeji bytu jsme nezaznamenali stav odečtů tepla. Až do prodeje bytu platila zálohy na služby původní majitelka. Následně jsme zálohy hradili my. Na konci roku se dělá vyúčtování a podle toho vznikne přeplatek nebo nedoplatek na teple.

Tím, že jsme nezapsali stav protopeného tepla k datu prodeje, nevíme, kolik jsme protopili my a kolik původní majitelka. Moje dotazy jsou
1) jak se rozúčtuje přeplatek/nedoplatek za teplo na konci roku mezi nás jako aktuálního majitele a původní majitelku
2) zda jsou zálohy za služby od původní majitelky započítané nebo budeme muset platit zálohy i za část roku, kdy v bytě bydlela původní majitelka
Aneta

ODPOVĚĎ:
V případě, že jste stavy při změně vlastnictví nemovitosti nezaznamenali, bude rozúčtování velkým problémem, jelikož nejde jen o spotřebované teplo, které byste mohli dělit počtem měsíců, ale je třeba zohlednit, v jaké sezóně došlo ke změně majitele, zda se topilo či nikoliv apod. Doporučila bych Vám obrátit se na Asociaci rozúčtovatelů nákladů na teplo a vodu www.artav.cz, která je dobrovolným neziskovým zájmovým sdružením právnických i fyzických osob, které provádějí registraci spotřeby tepla a vody u konečných spotřebitelů a následné rozúčtování nákladů na vytápění a na spotřebu teplé i studené vody. Na svých webových stránkách vede i bezplatnou poradnu. Zálohy se pojí právě s otázkou, jak bude finálně spotřeba mezi vás rozúčtována a podle toho by poměrně měla být vypočítaná i záloha.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.