Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Moje matka je jeden ze dvou spoluvlastníků zemědělské půdy a 11/2016 dostala nabídku na odkoupení jejího podílu od cizí firmy. Součástí nabídkového dopisu je i tato věta: "Upozorňujeme však, že naše nabídka na odkoupení spoluvlastnického podílu platí pouze do 31.12.2016, jelikož od roku 2017 již nebude možné prodat Váš podíl bez písemného souhlasu všech spoluvlastníků."

Snažila jsem se dohledat informace o této změně, ale nepovedlo se mi to. Je to skutečně pravda nebo se jen kupující snaží tlačit? Pokud mají pravdu, prosím o konkrétní zdroj informace. Děkuji, Olga

ODPOVĚĎ:
Není mi známo, že by v roce 2017 měl nabýt účinnosti zákon, který by takovou to povinnost spoluvlastníkům stanovil. Naopak od roku 2014 bylo zrušeno zákonné předkupní právo spoluvlastníků, je tedy možné s podílem nakládat bez nutnosti nabízet podíl nejprve druhému spoluvlastníkovi či vyžadovat jeho souhlas s převodem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.