Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 2.00 (1 hlas)

09/2013 jsme s přítelem koupili byt na hypotéku. 07/2016 jsme byt refinancovali, 9/2016 jsme se rozešli. Byt si chci nechat, musím ho vyplatit? Neměli jsme mezi sebou sepsanou žádnou smlouvu. Každý vlastníme polovinu nemovitosti. Splátky hypotéky a běžné výdaje na provoz bytu jsem platila já. Po odloučení jsme si rozdělili ušetřené peníze.

Kolegyně měla s bývalým přítelem hypotéku na nemovitost, kterou si rozdělili 2015. Nemovitost připadla jemu a nevyplatil jí žádné peníze. Pokud by banka nepřistoupila na vyškrtnutí spoluvlastníka z hypotéky (i tato situace může nastat, např. kdybych dle banky neměla dostatečné příjmy) a já bydlela dál sama v dané nemovitosti, musela bych spoluvlastníka vyplatit? A kdyby dál byt byl napsán na nás oba rovným dílem, kdo by platil druhou polovinu hypotéky? Omlouvám se za rozšíření otázky, ale potřebuji vědět jak v dané situaci postupovat. Děkuji, Kristýna

ODPOVĚĎ:
Pokud jste schopna se s přítelem domluvit, pak je možné vypořádat spoluvlastnictví bytu dohodou. Dle ust. § 1141 odst. 1 zákona č. 89/2012 Sb. , občanského zákoníku (dále jen "o. z.") platí, že spoluvlastnictví se zrušuje dohodou všech spoluvlastníků; dohoda musí obsahovat ujednání o způsobu vypořádání. Dle ust. § 1141 odst. 2 o. z. se spoluvlastníci vypořádají převedením vlastnického práva jednomu nebo více spoluvlastníkům s vyplacením ostatních.
Dle ust. § 1148 odst. 1 o. z. při zrušení spoluvlastnictví si spoluvlastníci vzájemně vypořádají pohledávky a dluhy, které souvisejí se spoluvlastnictvím nebo se společnou věcí, tj. i hypotéku, kterou byste převzala Vy.
Je tedy možné, že se s přítelem domluvíte tak, že si byt necháte byt s tím, že převezmete hypotéku, čímž dojde také fakticky k jeho vyplacení (převzetím dluhu). Do dohody také uveďte, že jste doposud veškeré splátky hradila Vy. V prvé řadě však konzultujte tuto možnost s bankou, neboť ta nemusí přistoupit na to, aby byl dluh splácen pouze jediným dlužníkem.
Pokud by nebyla s přítelem možná dohoda, pak dle ust. § 1143 o. z. rozhodne o zrušení a vypořádání spoluvlastnictví na Váš návrh soud.
Pokud by banka nepřistoupila na změnu hypoteční smlouvy a byt zůstal nadále ve spoluvlastnictví, pak budete i nadále oba povinni platit hypotéku a ostatní náklady spojené s bytem, a to každý rovným dílem. Fakticky je však můžete platit pouze Vy. Přítele v tomto případě nebudete povinna vyplatit, tato povinnost je pouze při zrušení spoluvlastnictví. Pro tento případ však navrhuji sepsat dohodu, ve které by bylo upraveno, že budete byt užívat výlučně Vy a budete rovněž splácet hypotéku, kdy splátky se budou započítávat na budoucí vypořádání spoluvlastnického podílu. Dále pokud byt budete využívat Vy, bez dohody by na Vaší straně mohlo vznikat bezdůvodné obohacení užíváním poloviny bytu přítele, i z tohoto důvodu bude nutné se na užívání bytu dohodnout.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.