Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

1994 jsme s manželem koupili nemovitost, kde od 1994 bydlíme (2/3) a zároveň v ní manžel od 1994 podniká (1/3) jako FO podnikatel, má v domě provozovnu. Tehdy jsme nebyli oddáni. Manželství až 6/2000. Na listu vlastnictví LV je vlastníkem manžel. Mám nárok dle současných právních norem při rozvodu na majetkové vypořádání?

A z jaké části - z části na bydlení, nebo z celku, tj. bydlení i podnikání. Nejsem zapsána jako spoluvlastník v katastru nemovitostí ČR. Podílela: 100 000, - jsem dala na 1. splátku hypotéky. Hypotéka byla ale jen na manžela (tehdy jsme nebyli ještě oddáni) a těch vložených 100 000, - nebylo nijak smluvně ošetřeno a nešlo to ani z účtu na účet. Dále jsem se podílela tím, že jsme spolu žili v jedné domácnosti, ale nebyli jsme oddáni. Děkuji, Kateřina.

ODPOVĚĎ:
Pokud byla nemovitost koupena před uzavřením manželství a je v evidenci katastru nemovitostí vedena pouze na manžela, nemáte právo na vypořádání majetku tak, jak by to bylo v případě, že byste nemovitost koupili až za manželství. Máte pouze nárok na prokazatelné vnosy do nemovitosti, tedy na to, co jste do domu investovala před manželstvím a na to, co bylo investováno v době manželství - z těchto investic máte právo na polovinu. Bohužel takové situace jsou časté a právo žádnou ochranu z hlediska vypořádání majetku za předpokladu, že nebyl součástí SJM, neposkytuje. Pouze nárok na prokazatelně vložené investice.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.