Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Soused mezi náš plot a jejich garáž položil železobetonovou vrstvu o síle 10 cm bez dilatační spáry. Šířka vrstvy je 50 cm. Asi po dvou letech se začal plot vychylovat. Odchylka je 8,5 cm. Znalec stanovil příčinu vychylování absencí dilatační spáry. Požádal jsem sousedku o opravu plotu, ta však prohlásila, že ona žádnou škodu nezpůsobila.

Když jsem požádal jejího manžela o opravu plotu, tak se mi vysmál, že garáž ani pozemek nevlastní, že patří jeho ženě. Budu zřejmě nucen se obrátit na soud. Koho mám žalovat? Vlastníka garáže a pozemku nebo jejího manžela, který škodu způsobil i když nic nevlastní? Děkuji, David.

ODPOVĚĎ:
Žalobu Vám doporučuji směřovat proti tomu, kdo vlastní sousední pozemek, neboť předmětná železobetonová vrstva se pravděpodobně stala součástí tohoto pozemku (patří tedy rovněž Vaší sousedce).
Dle § 1012 občanského zákoníku má vlastník právo se svým vlastnictvím v mezích právního řádu libovolně nakládat a jiné osoby z toho vyloučit. Vlastníku se však zakazuje nad míru přiměřenou poměrům závažně rušit práva jiných osob, tedy např. Vaše vlastnické právo k plotu.
Dle § 1042 občanského zákoníku se může vlastník (zde Vy) domáhat ochrany proti každému, kdo neprávem do jeho vlastnického práva zasahuje nebo je ruší jinak než tím, že mu věc zadržuje.
Chcete-li se vyhnout nepříjemnému překvapení, pokud by soud dospěl k závěru, že Vaše sousedka není pro žalobu pasivně legitimována (tzn. že nemůže být žalována), můžete zažalovat Vašeho souseda i sousedku v jediné žalobě.
K Vašemu zvážení ponechávám kontaktování místně příslušného stavebního úřadu, který by mohl na základě Vašeho podnětu provést místní šetření a případně nařídit Vašim sousedům odstranění či úpravu předmětné železobetonové vrstvy (jednalo by se bezesporu o rychlejší a pro Vás bezplatné řešení).
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.