Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Majitel sousedního pozemku právě dokončil nástavbu svého rodinného domu u hranice s naším pozemkem. Odstup jeho RD od společné hranice je pouhé 2 metry. Po dokončení nástavby se na stěně domu objevilo nové venkovní světlo. Světlo osvětluje část naší zahrady a ruší i v našem obývacím pokoji, pokud nemáme zatažená okna.

Světlo svítí nepřetržitě, od večerních hodin po celou noc. Sousední dům jsem obešla a zjistila, že je nasvícena čelní stěna domu směřující do ulice, potom boční stěna rovnoběžná s naší zahradou, ale druhá boční stěna, kde má soused umístěna okna své ložnice a obývacího pokoje nasvětlena není. Mohu se nějak bránit? Nemohu tvrdit, že by světlo na fasádě bylo umístěno přímo naproti našim oknům, nicméně intenzita světla je vysoká a osvětlení ruší. Předem děkuji, Linda

ODPOVĚĎ:
Občanský zákoník stanoví, že každý je povinen počínat si tak, aby jiného neobtěžoval nebo neohrožoval nad míru přiměřenou místním poměrům. Tím se rozumí, že míra je pro každou lokalitu jiná. Jinak se bude posuzovat situace, když člověk bydlí na hlavním náměstí ve městě a svítí mu do oken osvětlení památek, restaurací apod& hellip; a jinak, když bydlí v klidné obytné lokalitě. Rozhodně bych doporučila věc řešit dle ustanovení občanského zákona o tzv. sousedských sporech a vyzvat souseda, aby Vás světlem nadále neobtěžoval, jelikož Vám svítí přímo do ložnice a sjednal nápravu, ať už v odstranění světla či snížení jeho intenzity. Pokud nebude adekvátně reagovat, nezbude, než se ve věci obrátit na soud. Mám za to, že žaloba by byla úspěšná. V případě volby soudního sporu se ale rozhodně obraťte na advokáta, se kterým ještě věc detailně proberte.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.