Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Na společné hranici se sousedem máme každý postaven svůj plot (soused odmítl jeden - společný plot), oba postavené v souladu se stavebním povolením. Soused jej má umístěn cca 30 cm od hranice směrem dovnitř svého pozemku a já cca 25 cm taky dovnitř svého pozemku. Mezi ploty tak byl dostatečný prostor pro údržbu obou plotů i zeleně (trávy).

Soused však umístil ze své strany těsně k hranici různé předměty (kbelíky, tyče, roury a pod. včetně natlučených latí propojených provázky), které mi prakticky brání ve volnému pohybu v uvedeném prostoru, a tím i znemožňuje provádět jeho údržbu vč. zeleně. Mám za to, že je to reakce na to, že jsem svůj plot umístil o pár centimetrů (cca 5 cm) blíže ke hranici než on. Tvrdí, že jde o předměty na jeho pozemku (což nepopírám), které tam ale dle mého názoru nemají žádné opodstatnění kromě toho, aby mi znemožnily pohyb v mé části pozemku. Samozřejmě soused tvrdí opak. Mohu v souladu s § 141 Stavebního zákona nebo § 1021 a možná i § 1022 NOZ požadovat, aby po dobu údržby uvedené předměty z naší společné hranice odstranil resp. jak mám dál postupovat? Děkuji. Přeji hezký den.

ODPOVĚĎ:
Obecně ze zákonné úpravy vyplývá, že soused Vám musí umožnit přístup k Vašemu plotu za účelem jeho údržby. Pokud Vám v tom brání různými překážkami, byť na jeho pozemku, jedná v rozporu se zákonem. Pokud by byla věc skutečně vyhrocená, musel byste se obrátit na soud s tzv. sousedskou žalobou, kterou byste se domáhal přístupu k Vašemu plotu. Za situace, kdy byste se prozatím soudit nechtěl, bych doporučila, abyste se obrátil na obecní úřad s žádostí o sjednání nápravy, tj. požádat úřad o předvolání souseda, případně požádat úřad o místní šetření a následně ústní jednání, kdy by sousedovi byla vysvětlena jeho pozice a autoritativně mu sděleno, že nemůže tímto způsobem bránit v přístupu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.