Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chce 1/2 nákladů od smrti zůstavitele, když mi zakázala přístup i dopisem notáři, z kterého je patrné, že klíče nemám a nemovitost užívala sama. Pokud soudně, mohu úspěšně požadovat např. nájemné zpětně (tj. za dědického řízení) za výhradní užívání nemovitosti? Ale účty si musí hradit sama, když mi zakázala přístup?

Daň hradit asi musím a pojištění nemovitosti nikoliv, protože jsem ho nesjednával já? Nebo jak se bránit? Opravy (nezhodnotí nemovitost) atd. budou víc než nájemné! Děkuji, Michal.

ODPOVĚĎ:
Pokud mám dotazu rozumět tak, že jste dědili nemovitost, která je nyní v podílovém spoluvlastnictví a užívá ji výhradně druhý spoluvlastník, pak ano, máte právo požadovat vydání bezdůvodného obohacení ("nájemné") tři roky zpětně - promlčecí lhůta dle občanského zákoníku je tříletá. Polovinu daně z nemovitosti hradit musíte. Pojištění nikoliv. Vyúčtování služeb nehradíte, když se v nemovitosti nezdržujete a není žádná ze smluv na Vás psaná.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.