Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bydlím v domě, kde je 5 bytových jednotek a vedle se nachází obdobný dům. K oběma domům vede cesta, která je v dezolátním stavu. Není nijak označená a je to jediná přístupová komunikace k nemovitostem, ale také k pozemkům obce, o které se obec nestará. Psali jsme žádost na obec, aby cestu opravili.

Obec odmítla opravu, protože cesta je majetkem firmy MELECKY. Sehnali jsme tedy povolení od firmy, aby zde obec mohla cestu opravit. Obec to opět odmítla, protože prý musí investovat pouze do majetku obce, ale zahájila jednání s firmou, aby firma převedla bezúplatně cestu do majetku obce, že ji obec bude spravovat (jeden nebo dva e-maily). Firma odmítla a nabídla obci prodej. Obec odmítla cestu odkoupit a cestu nikdo nechce opravit. Osobní automobily se poškozují při jejím užívání, není osvětlená a nedostane se k nám ani záchranná služba RZS. Obec jedná pomalu a neochotně a firmě je to jedno, protože cestu nepoužívá. Na cestě jsou výmoly o hloubce cca 20 cm a kamenné výčnělky. Bydlí tu několik starých lidí, kteří si mohou ublížit, když cestu užívají. Co máme dělat? Děkuji, František

ODPOVĚĎ:
Za kvalitu a sjízdnost komunikace odpovídá vlastník. Měli byste se tedy obrátit přímo na majitele s výzvou, aby cestu opravil, v opačném případě nezbude, než se obrátit na soud s případnými nároky o náhradu majetkové škody či náhradu škody na zdraví.
Náš právní řád nenabízí žádnou jinou možnost obrany ani možnost vlastníka donutit k její opravě.    


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Majitel, firma se nestará o přístupovou, příjezdovou cestu k bytovým domům - jak donutit majitele, aby cestu v dezolátním stavu opravil?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.