Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V manželství jsem nabyla nemovitost ze svých vlastních prostředků nabytých před svatbou. V katastru je vedena výhradně na mne. Nemovitost chci nyní prodat. Jedná se o chatu, která byla ve stavu k demolici, nebyla tedy nijak společně využívána a po dobu vlastnictví jsem vyřizovala stavební povolení, následně proběhla částečná demolice a probíhá rekonstrukce.

S manželem jsme se dohodli na společném financování rekonstrukce, ovšem manžel ze společného financování ustoupil (tzn. do nemovitosti vložil 30% z celkových nákladů na koupi, přípravné práce, rekonstrukci z dohodnutých 50% / ústní dohoda). V důsledku chybějících prostředků na dokončení celkové rekonstrukce ji chci prodat. Manžel s prodejem nesouhlasí, respektive nechce přistoupit na mnou navrženou dohodu o prodeji s uvedením vrácení jím vložených prostředků, včetně podílu na případném zisku podílem vložených prostředků. Je nutný jeho souhlas? Jakým způsobem lze prodej zrealizovat? Děkuji, Františka

ODPOVĚĎ:
Pokud je nemovitost vedena v evidenci nemovitostí pouze na Vaše jméno, souhlas manžela k realizaci prodeje nepotřebujete a bez problémů nemovitost prodáte sama. Pokud by ale manžel podal žalobu na neplatnost prodeje, v řízení by se prokazovalo, zda nemovitost byla či nikoliv součástí SJM. Důkazní břemeno by leželo na Vás a muselo by být prokázáno, že jste nemovitost koupila prokazatelně pouze z vašich prostředků. Pokud byste to prokázala, prodej by byl platný a manžel by měl pouze právo na vrácení investic prokazatelně vložených do nemovitosti.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Napadnutí prodeje nemovitosti ve vlastnictví manželky - investice manžela
  • Může manžel nesouhlasit s prodejem nemovitosti manželky, když do ní investoval peníze?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.