Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dostal jsem darem rodinný dům, tedy RD roku 2010. Nevěděl jsem, že není správně zakreslena hranice pozemku. Není zakreslena garáž do katastru nemovitostí ČR, tedy KN ČR, která byla kolaudovaná 1990. Otec ji nenechal zakreslit, možná věděl, že stojí částečně na pozemku souseda. Informaci jsem netušil do 2016, kdy mě upozornil soused.

Přepis 2010 proběhl bez problému a nikdo na zakreslení garáže do KN ČR netrval. Soused si stavěl dům v 1989. Plot u našeho domu byl schválený úřadem 1977. 1993 si soused nechal vyměřit pozemek, situaci neřešil s mým otcem. 2016 jsem se do domu nastěhoval a soused chce část našeho pozemku, protože užíváme část jeho pozemku. Na jeho pozemku stojí 1/3 garáže a část naší zahrady. Výměnou požaduje adekvátní část podél své příjezdové cesty, problém je, že my nevjedeme do garáže. On pro změnu využívá cca 40 cm našeho pozemku na cestě, kterou chce rozšířit. My užíváme pozemek ve výměře cca 90 m2. On cca jen 9 m2. Prodat svou část odmítá. Jak máme dále postupovat? Lze v tomto případě uplatnit právo promlčení, nebo vydržení pozemku? Musíme pozemek sousedovi vrátit, přestože tam máme garáž a zahradu? Děkuji. Bohdan

ODPOVĚĎ:
Pokud od Vás soused žádá odsouhlasení jeho stavebního záměru, lze předpokládat, že se na stavební úřad obrátí s tzv. stavební ohláškou (§ 104 a násl. stavebního zákona, konkrétně pak § 105/1 písm. f) stavebního zákona). Pokud sousedovi svůj písemný souhlas nedáte (k čemuž nejste v žádném případě povinna), bude soused muset upustit od stavební ohlášky a zahájit stavební řízení (na jehož konci bude vydáno stavební povolení).
Jako vlastnice sousedního pozemku se samozřejmě stanete účastnicí stavebního řízení (§ 109 písm. e) stavebního zákona) a budete oprávněna vznášet své námitky (§ 112 a § 114 stavebního zákona), s nimiž se bude muset stavební úřad vypořádat.
V rámci stavebního řízení můžete samozřejmě vznést rovněž požadavek na instalaci matných skel do sousedovy přístavby.
Co se týče čirých skel v přízemí sousedova domu, je podstatné, jakou formu měla dohoda mezi Vaším otcem a původním sousedem. Byla-li tato dohoda vtělena např. do povolení, které původní soused získal od stavebního úřadu, bylo by možné se po sousedovi domáhat respektování tohoto požadavku. Pokud se však jednalo pouze o ústní sousedskou dohodu, je její vymahatelnost prakticky nulová.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)

Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/
_______________________

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Garáž částečně stojící na pozemku souseda - vydržení pozemku
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.