Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dva dotazy k vlastnictví nemovitosti. Jde o situaci, kdy 3/4 nemovitosti a přilehlých pozemků jsou ve společném jmění manželů SJM a 1/4 vlastní fyzická osoba. Pokud tato osoba má zájem o konkrétní specifikaci té 1/4 - například vydělením stodoly a přilehlého pozemku, potřebuje k tomu souhlas obou manželů, kteří mají 3/4 nemovitosti ve SJM, nebo stačí jen jednoho z nich?

A pokud by k vydělení té jedné čtvrtiny nedošlo, a osoba by tedy vlastnila ideální 1/4 nemovitosti a přilehlých pozemků, a na jednom z těch pozemků, jehož je spoluvlastníkem, chtěla stavět dům, a jeden z manželů by s tím souhlasil, a druhý ne, má tu možnost na takovém pozemku stavět nebo ne? Probíhá to např. tak, že by bylo třeba hlasovat o stavbě na pozemku, a kdyby se stavbou souhlasil spoluvlastník a manžel, tak by manželku "přehlasovali"? Nebo to takto neprobíhá a bylo by třeba, aby se stavbou souhlasili oba manželé. Jednalo by se stále o pozemek ze 3/4 ve společném jmění manželů a z 1/4 ve vlastnictví fyzické osoby. Moc děkuji za odpověď, s pozdravem, Oliver.

ODPOVĚĎ:
Podílové spoluvlastnictví je spoluvlastnictvím ideálním, tedy podle velikosti podílu se podílíte na právech a povinnostech k nemovitosti. Vyčlenit konkrétní část pozemku jednomu ze spoluvlastníků  nelze. Museli byste požádat o rozparcelování pozemku a stal byste se výlučným vlastníkem určité parcely odpovídající Vašemu podílu. Za stávající situace potřebujete souhlas obou manželů ke stavbě na pozemku, souhlas pouze jednoho nestačí.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Rozdělení spoluvlastnictví nemovitosti oddělením části podílu (přidělení budovy, části pozemku)
  • Oddělení spoluvlastnického podílu u spoluvlastnictví ideálního podílu nemovitosti
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.