Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vlastníme s manželkou stavební parcelu v katastrálním území Únětice. Jedná se o „řadovou“ parcelu přibližně obdélníkového tvaru, která sousedí s dalšími parcelami po obou stranách. Při digitalizaci 2013 jsme odsouhlasili polohu před vložením do digitální formy.

Soused po naší levé straně donesl před uložením digitální formy materiály, podle kterých byla posunuta hranice pozemků mezi jeho a naší parcelou podle přibližně současného plotu, směrem do naší parcely, což činí přibližně 2 m a asi 90 m2. Pravá strana naší parcely se posunula asi o 1 m k dalšímu sousedovi, kterému se tento stav také nelíbil. Proto jsme se proti těmto posunům odvolali ke KÚ Středočeský kraj. Po řadě protahování a dodávání dalších materiálů sousedem, který vyvolal posuny hranic pozemků, bylo rozhodnuto v náš prospěch 2016. Soused se však odvolal k Zeměměřičskému a katastrálnímu inspektorátu. Inspektorát rozhodl v náš prospěch. V rozhodnutí je uvedeno, že „Proti rozhodnutí o odvolání se podle ustanovení par. 91 odst. 1 správního řádu nelze odvolat“. Následně byla změna zanesena do katastrální mapy. Domnívám se, že podle NOZ s plotem mezi dvěma pozemky musí souhlasit oba majitelé. Což v tomto případě asi nebude možné, protože předpokládám, že soused nebude souhlasit (t. č. se mnou nekomunikuje) s postavením plotu podle katastrální mapy, protože mu zmenším jeho současný pozemek. Protože je soused šetrný, nepředpokládám, že by se soudil, což by stejně nemělo odkladný účinek. Ptám se, mohu stávající plot, který postavili společně původní majitelé, posunout bez souhlasu souseda? Resp. starý, zničený a místy již neexistující plot odstranit a podle geodetického zaměření postavit nový? Zdraví Patrik

ODPOVĚĎ:
Dle NOZ plot nemusí odsouhlasit vlastníci obou sousedních pozemků. NOZ pouze předvídá, že pokud se neprokáže opak, tak se má za to, že plot na společné hranici pozemků je ve vlastnictví obou sousedů.
Od 1.1.2018 nabývá účinnosti novela stavebního zákona, která mj. stanovuje, že nově nebude nutné územní rozhodnutí pro oplocení do výšky 2 m, které nehraničí s veřejně přístupnými pozemními komunikacemi nebo s veřejným prostranstvím) a které se nacházejí v zastavěném území či v zastavitelné ploše.
Toto je obecné pravidlo, ze kterého ovšem mohou existovat výjimky. Proto doporučuji se před stavbou plotu obrátit na stavební úřad a dotázat se, zda nejsou v této věci nějaké speciální požadavky, které by vyplývaly z této konkrétní situace.
Plot můžete postavit podle nového stavu (rozměrů pozemku) tak, jak je i zapsán v katastru nemovitostí.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Stavba plotu mezi pozemky a posunutí hranice při opravě katastrální mapy - souhlas souseda
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.