Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem ženatý, s manželkou máme 2 děti, v SJM pozemek na němž s naším souhlasem postavil můj otec rodinný dům. Otec byl od počátku jen papírovým majitelem, výstavbu jsem realizoval a financoval z úvěru já s manželkou. Chceme nyní narovnat právní vztah s faktickým i s ohledem na otcův věk a proto nám můj otec RD na základě darovací smlouvy daruje.

S manželkou máme hypoteční úvěr a dům včetně pozemku je v zástavě. Banka s darováním souhlasí. Pokud bude v darovací smlouvě uvedeno, že RD daruje mě (jmenovitě) a mé manželce (jmenovitě), ale neuvede tam záměrně do SJM a totéž snad zanese do KN i katastrální úřad, jak by se postupovalo v případě rozvodu manželství? On by tam asi hrál roli i ten fakt, že je to stejně všechno zatím banky, ale to nebude na vždy. Za fungování manželství je to choulostivé téma, ale v případě rozvodu už to bude jedno a rád bych majetek nějak pojistil. Možná to nemá vliv, ale neuvedl jsem, že nyní se jedná o rozestavěnou stavbu vedenou v KN jako rozestavěná (novostavba) a kolaudovat ji chceme s manželkou až právě po obdržení daru. Lze případně zněním darovací smlouvy vložit přímo do SJM, ale musí být po přijetí daru vedeno řízení o rozšíření SJM u notáře? Chápu to správně? Pokud se tedy rozhodneme o darování a přijetí daru jako každému ideální polovina nemovitosti, stačí to uvést ve znění darovací smlouvy? Nebude mít hypoteční banka problém se zástavou právě těchto ideálních polovin? To ale asi vy nevíte, to asi bude dotaz na banku. Děkuji. Zbyšek

ODPOVĚĎ:
Nový občanský zákoník už umožňuje, aby bylo darováno i do společného jmění manželů, což starý občanský zákoník vylučoval. Důležité je, aby ve smlouvě byla vůle jednoznačně projevena, tedy jednoduše, aby ve smlouvě bylo uvedeno, zda jde o darování do podílového spoluvlastnictví nebo do společného jmění manželů. Pokud bude darováno do podílového spoluvlastnictví, v případě rozvodu nic neřešíte a nemovitost stále v podílovém spoluvlastnictví bude. Pokud bude darováno do SJM, budete toto SJM v rámci rozvodu vypořádávat. Nevidím důvod, proč by měla mít banka problém se zástavou ideálních polovin, z právního pohledu a jejích nároků je to stejné, jako u SJM. Jelikož jsou ale banky subjekty, které mají svá pravidla, doporučovala bych Vám si nejdříve u banky toto ověřit.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Vypořádání nemovitosti získané darem od rodičů při rozvodu manželství
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.