Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Soused zasadil v těsné blízkosti našeho pozemku strom vysoký přibližně 2 m, možná i víc. Strom je zasazený asi 0,5 m od hranice pozemku. Strom je zasazen cca na 1,5m navážce. Z naší strany byla vybudována opěrná zeď, aby nám nepadala sousedova hlína na náš pozemek. Strom je zasazen přibližně v 4,5 m výšce. Strom je zasazen z našeho pohledu na jižní straně.

Strom je listnatý, tudíž bude listí padat do svodu ze střechy a ucpávat jej. Dále nám bude stínit do velkého okna. Může také poškodit statiku zdi, která byla vybudována na naše náklady. Jelikož soused postavil dům na navážce byla jsem nucena s manželem nechat vybudovat opěrnou zeď celkem za vysoké náklady z litého betonu. V nejvyšším místě má zeď 3,20m. Stále nemá soused provedenou kolaudaci domu. V případě, že bude potřeba zašlu fotodokumentaci. Předem moc děkuji za Vaše vyjádření k naší situaci. Děkuji Izabela.

 

ODPOVĚĎ:
Z Vašeho dotazu nevyplývá, kdy soused předmětný strom zasadil. Ve své odpovědi budu předpokládat, že se tak stalo nedávno, resp. že se tak stalo za účinnosti občanského zákoníku (tedy po 1. 1. 2014).
Na Vámi popsanou situaci je platnou právní úpravou výslovně pamatováno, a to konkrétně v § 1017/1 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
"Má-li pro to vlastník pozemku rozumný důvod, může požadovat, aby se soused zdržel sázení stromů v těsné blízkosti společné hranice pozemků, a vysadil-li je nebo nechal-li je vzrůst, aby je odstranil. Nestanoví-li jiný právní předpis nebo neplyne-li z místních zvyklostí něco jiného, platí pro stromy dorůstající obvykle výšky přesahující 3 m jako přípustná vzdálenost od společné hranice pozemků 3 m a pro ostatní stromy 1,5 m."
Z výše citovaného ustanovení jednoznačně vyplývá, že Váš soused vysadil předmětný strom příliš blízko hranice pozemků. K tomu, abyste byli oprávněni požadovat po sousedovi odstranění předmětného stromu, musíte mít "rozumný důvod" (jak je výslovně uvedeno ve výše citovaném ustanovení občanského zákoníku).
Za rozumný důvod se považuje pouze takový důvod, který je objektivně rozumný, tzn. takový důvod, který by za rozumný považovala většina lidí. Důvody, které v dotazu zmiňujete, lze dle mého názoru považovat za objektivně rozumné (tzn. hrozící narušení statiky opěrné zdi, hrozící škoda v důsledku pádu stromu či jeho větve na Váš pozemek, nadměrné stínění, nadměrné obtěžování spadaným listím apod.).
Jako objektivně rozumný důvod není naopak možné označit důvod ryze subjektivní (tedy například pokud by se Vám nelíbilo podzimní zbarvení listí tohoto stromu) či důvody iracionální (například ničím nepodložená obava ze zavlečení dosud neznámé choroby stromů na Váš pozemek).
V současné chvíli se můžete na souseda obrátit s písemnou výzvou k odstranění předmětného stromu z bezprostřední blízkosti hranice pozemků. V této výzvě upozorněte souseda na výše citované ustanovení občanského zákoníku a uveďte, jaké (objektivně rozumné) důvody Vás opravňují ke vznesení tohoto požadavku. Pro odstranění (resp. pouze přesazení) předmětného stromu stanovte sousedovi přiměřenou lhůtu (která by měla respektovat i období, v němž je přesazování stromů nejvhodnější). Ve výzvě souseda upozorněte, že nevyhoví-li Vašemu požadavku, jste připraveni bránit se soudní cestou.
Jeden podepsaný stejnopis této výzvy si ponechte, druhý doručte sousedovi prokazatelným způsobem (tedy doporučenou poštovní zásilkou s dodejkou či osobně oproti podpisu či za přítomnosti svědka, podpůrně lze kopii této výzvy zaslat sousedovi například i e-mailem).
Neuposlechne-li soused Vaší výzvy, můžete se zkusit obrátit na místně příslušný orgán ochrany přírody (příslušný odbor městského úřadu) a požádat ho o zjednání nápravy. Nelze totiž vyloučit, že tento úřad vyhodnotí umístění stromu jako příliš rizikové a sousedovi jeho odstranění nařídí.
Pokud zůstane orgán ochrany přírody nečinný, nezbude Vám, než se v této věci obrátit na místně příslušný okresní soud, a to s žalobou, jejímž prostřednictvím se budete (ve smyslu shora citovaného ustanovení občanského zákoníku) domáhat, aby soud odstranění stromu Vašemu sousedovi nařídil. Pro přípravu žaloby můžete využít služeb advokáta:
www.advokatikomora.cz
(a to advokáta, který se zabývá oblastí občanského práva).
Pakliže soused užívá stavbu, která dosud nebyla zkolaudována (tzn. bydlí-li v nezkolaudovaném domě), můžete na tuto skutečnost upozornit místně příslušný stavební úřad (jelikož soused se svým počínáním může dopouštět přestupku). Váš problém se sousedem zasazeným stromem se tím nicméně nevyřeší.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.