Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám nemovitost ve středu města v památkové zóně. Vedle mého pozemku má pozemek město a na něm je vzrostlá borovice asi 12m vysoká a je asi 35 let stará. Borovice je od hranice mého pozemku z jedné strany 3,4 m a z druhé strany 3,4 m. Je to vlastně v takovém rohu. Borovice je jak se říká dvoják, od země je rozdvojená. Od borovice mám nemovitost 5 m daleko.

Na mém pozemku vedle borovice mám parkoviště, kde stojí auta nájemníků, kteří mají pronajaté prostory v mé nemovitosti. Jelikož je borovice dvojitá, obávám se, že při silném větru je možné k rozlomení a poškození mého majetku a majetku nájemníků. Pádem stromu může ohrožovat i bezpečnost chodců, jak na mém pozemku tak na veřejném chodníku vedle borovice. Jelikož větvě zasahují na můj pozemek padá z ní jehličí a šišky na auta a pozemek. Zároveň v době vegetace kape smůla na karoserie aut. Smůla jde odstraňovat velice těžko z laku karoserie. Jehličí se dostává do všech mezer a filtrů automobilů. Spadané jehličí a šišky se také dostávají na můj pozemek a následně do mé kanalizace, která se následně zanáší a musím ji dávat občas na své náklady čistit. Na místní životní prostředí jsem nahlásil tento problém zatím jen ústně. A protože předvídám, jak se zachovají, potřebuji se připravit na další postup.

 

ODPOVĚĎ:
Proti předmětné borovici můžete podniknout hned několik kroků:
1/ Žádost o provedení kontroly stromu:
V první řadě se můžete obrátit na odbor životního prostředí a vznést zde oficiální cestou (tedy písemně) podnět k provedení kontroly stavu předmětné borovice. Vyjde-li touto kontrolou najevo, že fyzický stav stromu je špatný a borovice představuje pro své okolí riziko, může být přistoupeno k jejímu pokácení (resp. toto pokácení bude nařízeno jejímu vlastníkovi).
2/ Obtěžování imisemi:
Můžete se obrátit také přímo na město, jako vlastníka předmětné borovice (§ 1067 občanského zákoníku), a to s upozorněním na nadměrné obtěžování spadaným jehličím a šiškami. Konkrétně dle § 1013/1 občanského zákoníku platí, že:
"Vlastník se zdrží všeho, co působí, že odpad ... a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku ..."
S odkazem na toto ustanovení budete po městu moci požadovat, aby nadměrnému obtěžování zabránilo, a to odstraněním předmětné borovice. Nebude-li město ochotno Vaší výzvě (kterou je samozřejmě zapotřebí učinit písemně) vyhovět, nezbude Vám než se v této věci obrátit s žalobou na soud. Pro realizaci tohoto kroku Vám doporučuji advokátní zastoupení:
www.advokatikomora.cz
(a to advokátem zabývajícím se oblastí občanského práva).
3/ Přesahující větve:
Na Váš případ může být aplikován rovněž § 1016/2 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
"Neučiní-li to vlastník v přiměřené době poté, co ho o to soused požádal, smí soused šetrným způsobem a ve vhodné roční době odstranit kořeny nebo větve stromu přesahující na jeho pozemek, působí-li mu to škodu nebo jiné obtíže převyšující zájem na nedotčeném zachování stromu. Jemu také náleží, co z odstraněných kořenů a větví získá."
Jsou-li splněny výše uvedené podmínky, jste oprávněn k odstranění přesahujících větví vlastními silami.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.