Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vlastním s manželem rodinný dům, každý ideální polovinu, nejedná se o SJM. Soužití je již nesnesitelné, avšak vím, že manžel nemá prostředky k tomu, aby mě v případě rozvodu vyplatil a já si mohla zařídit vlastní bydlení. Chtěla bych poradit, jak toto vyřešit, je možné prodat polovinu domu s tím, že by měl do budoucna manžel předkupní právo?

Případně, že bych takto polovinu domu prodala a za finance si pořídila vlastní bydlení během manželství měl by v případě rozvodu v budoucnu manžel na toto moje bydlení nějaké právo? Prodej celého domu rozdělení peněz v případě rozvodu je nepřijatelné. Manžel má u domu autodílnu a svou živnost. Prosím mám nějakou možnost zařídit si vlastní bydlení na které by manžel neměl nárok? V budoucnu finance mít bude z dědictví po tchánovi, ale nechce se mi takto žít a čekat až k tomu dojde a bude mít finance na to mě vyplatit. Děkuji moc za radu.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud máte nemovitost v podílovém spoluvlastnictví, disponujete volně se svým podílem a tedy jej můžete prodat. S předkupním právem manžela by v případě prodeje musel nový majitel podílu souhlasit. Zároveň pokud jste stále manželé a v domě vedete rodinnou domácnost, manžel by mohl u soudu žádat zneplatnění převodu Vašeho podílu. Tedy v daném případě neexistuje řešení, které by pro Vás bylo přijatelné. Kdybyste k soudu podala žalobu o vypořádání podílového spoluvlastnictví, soud by v případě, že by zjistil, že se nemůžete navzájem vyplatit, nařídil veřejnou dražbu a to uvádíte, že nechcete. Tedy v daném případě je věc řešitelná pouze dohodou s manželem, že bude souhlasit s prodejem Vašeho podílu a nový majitel bude ochoten mu zapsat předkupní právo.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.