Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Po smrti mého otce se rozdělilo dědictví po otci mezi mamku, sestru a mě. Nemovitost a peníze. Notářka řekla, že ostatní věci po otci se máme domluvit sami mezi sebou. Otec byl sběratel mincí a dalších cenných předmětů a taky vlastnil spoustu pracovního nářadí. Já vlastním 1/6 nemovitosti tj. rodinného domu, tedy RD. Mamka její podíl darovala sestře.

Ostatní vlastník nemovitosti je sestra. tak je to i zapsano v katastru nemovitostí ČR. Vyměnila zámky a brání mi k přístupu k věcem po otci. Jak v rodinném domě, tak i v garáži atd. Nechci vyplatit penězi. Chci používat svůj podíl zděděný po mém otci.   Sestra mi vyhrožuje, že za chvili už nebudu vlastnit ani tu 1/6. S rodiči jsem měl dobré vztahy, s otcem i s mamkou, vždy jsem se k nim choval s úctou a pomáhal jim. Mám podezření, že mamka přepsala vše sestře pod tlakem ze strany sestry. Také si chci dát na podkladě svého vlastnictví trvalé bydliště. Nevím jak se mám bránit. S pozdravem Radomír.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud vlastníte podíl na nemovitosti, máte právo zde mít trvalé bydliště. Obratte se na obecní úřad s výpisem z katastru nemovitostí pro zapsání trvalého bydliště.
Jako vlastník podílu máte právo používat nemovitost v souladu s vaším podílem. Pokud Vám sestra brání, můžete podat žalobu na obnovu přístupu do nemovitosti. Nicméně je také možné podat žalobu o vypořádání spoluvlastnictví a tu můžete podat vy, ale i sestra, a požadovat vyplacení druhého. Pokud sestra tuto žalobu podá a bude chtít vás vyplatit a vy s tím nebudete souhlasit, budete muset být připraven sestru vyplatit s tím, že dům si chcete ponechat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.