Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěl bych zjistit, zda máme nějakou možnost se právně bránit, když jsme neustále obtěžováni pohledy sousedky, hlasitostí hudby a pokřiky na mou rodinu při pobytu na naší zahradě za domem. Před léty jsme sousednímu vlastníkovi domu odsouhlasili vybudování podkrovního bytu, v němž naplánoval 2 štítová okna směrem sice na naši střechu, ale při vyklonění z okna je možné pozorovat náš pozemek, kde máme umístěný bazén a pergolu.

Tenkrát nám soused sliboval, že zajistí nenarušování našeho soukromí. Bohužel, nastěhoval si do tohoto bytu nájemnici, která je velmi hlučná, pouští velmi nahlas muziku, a bohužel celé dny má okna otevřená, vyklání se z nich a pozoruje nás na naší zahradě. A to nejen ona, ale i její návštěvy, které si dokonce do okna sednou, pokuřují a prostě zírají k nám na zahradu. Párkrát došlo i pokřikování na manželku, obzvláště potom, co se manželka snažila věc s majitelem nemovitosti řešit. Můžeme se nějak bránit, např. soudní žalobou na ochranu soukromí a požadovat po majiteli nějaké technické řešení, jako např. úpravu oken tak, aby je nebylo možné úplně otevírat, pouze na ventilačku a pod. ? Jsme z toho otráveni, v podstatě k bazénu a do pergoly moc nechodíme, protože podnájemnice je neustále v okně. Situace nám brání v plnohodnotném a nerušeném užívání naší zahrady. Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
V nejobecnější rovině lze odkázat na § 81 a § 82/1 občanského zákoníku, dle nichž platí, že:
„Chráněna je osobnost člověka včetně všech jeho přirozených práv …
Ochrany používají zejména život a důstojnost člověka … jeho … soukromí …“
„Člověk, jehož osobnost byla dotčena, má právo domáhat se toho, aby bylo od neoprávněného zásahu upuštěno nebo aby byl odstraněn jeho následek. “
Zásahy do soukromí člověka jsou pak výslovně zakázány ještě v § 86 občanského zákoníku:
„Nikdo nesmí zasáhnout do soukromí jiného, nemá-li k tomu zákonný důvod. Zejména nelze bez svolení člověka narušit jeho soukromé prostory, sledovat jeho soukromý život …“
Nadměrné obtěžování pohledem může být (dosáhne-li určité intenzity) považováno za tzv. sousedskou imisi. Konkrétně dle § 1013/1 občanského zákoníku platí, že:
„Vlastník se zdrží všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku …“
Pakliže by se Vám tedy nepodařilo docílit ochrany svého soukromí jednáním se sousedem (pronajímatelem) ani výzvou na adresu problémových nájemců, není vyloučena soudní obrana. Pro učinění tohoto kroku Vám doporučuji využít služeb advokáta:
www.advokatikomora.cz
(a to advokáta zabývajícího se oblastí občanského práva). Pro případ zahájení soudního řízení ovšem upozorňuji na poměrně rezervovaný postoj současné judikatury k obtěžování pohledem (kdy soudy se primárně kloní k názoru, že ochranu by si měl v první řadě zajistit obtěžovaný, je-li to možné) k tomuto tématu více zde:
https://www.epravo.cz/top/clanky/sousedske-spory-o-nahlizeni-do-oken-114876.html
______________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.