Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Podélný příkop podél krajské komunikace je již 7 roků (2017-2024) nefunkční. Voda z krajské komunikace stéká pod můj dům do podzákladí. Propustky jsou neprůtočné. SÚS tvrdí, sjezdy jsou ve vlastnictví majitelů jednotlivých nemovitostí. Pokud je sjezd vybudován v místě silničního příkopu je nedílnou součástí sjezdu i propustek. Vlastník sjezdu je povinen udržovat propustek v průtočném stavu.

Vlastnictví pozemku v místě propustku není pro tuto věc podstatné. Město tvrdí, že žádné sjezdy nebudovalo, jsou historicky dané.   SÚS pročistila podélný příkop, ale voda v něm nemůže protékat, neboť jsou nefunkční propustky. Voda stéká po sjezdu do podzákladí mého RD a dalších RD, ovšem po pozemku města. Prosím jaký další postup mám zvolit, na který kompetentní orgán se mám obrátit, aby nařídil majitelům nemovitostí vyčištění a obnovení propustků pod sjezdy k jednot. RD, jak bylo vždy historicky dané.
1. Dne 1. 9. 2021 se konala schůzka k dořešení situace, kde se SÚS zavázalo, že propustky pročistí. Žádný termín nebyl uložen. Propustky nevyčistil.
2. Dne 6. 9. 2024 SÚS sděluje, že propustky má udržovat průtočné vlastník nemovitosti. Některé propustky jsou nezvratně zrušené, plocha je vybetonovaná, SÚS v polovině května 2022 provedla vyčištění podélného příkopu, propustky zůstaly neprůtočné, ale na schůzce dne 1. 9. 2021 bylo dohodnuto, že provede vyčištění a obnovení propustků.
3. Město se ohrazuje, že v rámci rekonstrukce celé ulice dojde k úpravě. Žádná lhůta není závazně stanovena. Při každých atm. srážkách dochází k nekontrolovatelnému toku povrchové vody z krajské komunikace mimo odvodňovací zařízení.
4. Problém řešil odbor dopravy kraje, nevydal žádné rozhodnutí.
5. Dne 21. 12. 2022 MD ČR daný problém vyřešilo tak, že škoda vzniká v důsledku stavu odvodnění komunikace ve vlastnictví kraje, respek. sjezdu na pozemku ve vlastnictví města, případně odvodnění místní komunikace - chodníku na pozemku města. Děkuji za pochopení a pomoc. S pozdravem Dana.

 

ODPOVĚĎ:
Ve svém dotazu zmiňujete vyjádření snad všech kompetentních orgánů (která ovšem nepřinesla žádné řešení), nezmiňujete se však o postoji vlastníků jednotlivých pozemků (tedy Vašich sousedů). Není v tomto případě možné zorganizovat vzájemnou sousedskou výpomoc a ucpané propustky pročistit vlastními silami? Kompetentní veřejné orgány se k tomu evidentně nemají, resp. řešení současné nevyhovující situace odkládají.
Není-li zřejmé, kdo je vlastníkem předmětných propustků a kdo by je tudíž měl pročišťovat, bylo by nutné se v této věci obrátit s tzv. určovací žalobou na soud. Jedná se však o krok, který by rychlé vyřešení rozhodně nepřinesl (soudní řízení může trvat i několik let).
Můžete se pokusit kontaktovat ještě místně příslušný stavební úřad (byť v oblasti pozemních komunikací by měl být suplován silničním správním úřadem) a dotázat se ho, zda by mohl (v rámci svých kompetencí) nařídit pročištění propustků.
V krajním případě přichází v úvahu ještě kontaktování veřejného ochránce práv:
https://www.ochrance.cz

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.