Počet stránek ve webu: 43.399

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Soused má přidělanou bránu na stěně mého rodinného domu. Můžu ho žádat, aby jí odstranil? Děkuji.

ODPOVĚĎ:
Záleží na tom, zda soused disponuje nějakým právním titulem k připevnění své brány k Vašemu domu. Tímto právním titulem může být například smlouva (třeba smlouva o zřízení služebnosti – věcného břemene) nebo ústní či písemný souhlas Vás či Vašeho právního předchůdce.
Jestliže soused žádným právním titulem nedisponuje, můžete ho samozřejmě vyzvat k tomu, aby bránu odstranil ze stěny Vašeho domu. Pokud byla instalace brány například v minulosti odsouhlasena Vaším právním předchůdcem, musela byste tento souhlas odvolat (ideálně písemně) a následně po sousedovi požadovat, aby bránu ze stěny Vašeho domu odstranil.
Pokud by soused odmítl Vaší výzvy uposlechnout, mohla byste se v první řadě obrátit na místně příslušný stavební úřad a iniciovat u něj provedení kontroly. Pokud by totiž stavební úřad zjistil, že k výstavbě brány (resp. k jejímu připevnění k Vašemu domu) nezískal soused potřebné veřejnoprávní přivolení, mohl by mu nařídit, aby bránu odstranil.
Pakliže by Vám stavební úřad nepomohl, byla byste nucena domáhat se odstranění brány soudní cestou. Pro přípravu předžalobní výzvy a žaloby, stejně jako pro následné zastupování v průběhu soudního řízení Vám doporučuji využít služeb advokáta:
www.advokatikomora.cz
(a to advokáta zabývajícího se oblastí občanského práva)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.