Počet stránek ve webu: 43.429

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem majitelkou příjezdové komunikace k mému areálu. Jedná se o komunikaci účelovou neveřejnou, není v pasportu obce. Pro okolní nemovitosti neslouží jako příjezdová cesta, protože všichni mají příjezd po obecní komunikaci. Cesta je historicky osazená z jedné strany zákazem vjezdu, který je umístěn na mém pozemku. Z druhé strany (v ulici) byl zákaz vjezdu odejmut obecním úřadem - byl na veřejném místě.

Cestu roky nechávám otevřenou z dobré vůle kvůli popelářům, kteří nemají možnost se v případě uzavření cesty otočit. Z cesty si však místní obyvatelé udělali i přes zákaz vjezdu snadnější přístup k domu a hojně ji využívají. Mne nezbývá nic jiného, než cestu udržovat, platit daně a neustále se dohadovat, protože cesta je široká maximálně na jedno auto a kdykoliv se s někým potkám, musím se vyhýbat a škrábat si auto o větve. Nabídla jsem cestu obci, aby si ji koupili a tedy ji udržovali, ale neměli zájem, že ji nepotřebují. Nakonec mi řekli, abych zákaz vjezdu odstranila, pokud chci cestu užívat, protože tím, že je zde umístěn na cestu nesmím jezdit ani já. Chci se zeptat, jak se tomuto bránit? Žádný zákaz vjezdu odstraňovat nebudu, protože se nachází na mém soukromém pozemku. Mohu si svévolně umístit zákazovou značku bez povolení i na druhou stranu - na svůj pozemek? A jsou ostatní povinni se jí řídit? Případně mohu cestu ze strany ulice zavřít? Jak by se případně řešila dopravní nehoda, když jsem na svém soukromém pozemku? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Na dotazy odpovím ve Vámi zvoleném pořadí:
1/ Jak se tomuto bránit?
V podstatě tak, jak v dotazu uvádíte – tedy instalací zákazové značky (popřípadě doplněné písemným upozorněním na soukromý – neveřejný - charakter cesty a zákaz vjezdu na ni) a umístěním pevné překážky (závory či brány – to doporučuji předem konzultovat s místně příslušným stavebním úřadem).
2/ Mohu si svévolně umístit zákazovou značku bez povolení i na druhou stranu - na svůj pozemek?
V podstatě ano, ovšem za určitých okolností Vám může být nařízeno tuto značku odstranit. Vaše situace (tedy umístění dopravní značky na veřejně nepřístupnou účelovou komunikaci) je ošetřena v § 77a zákona o silničním provozu, dle něhož platí, že:
„Místní a přechodnou úpravu provozu … umisťuje na účelové komunikaci, která není veřejně přístupná, její vlastník. Vlastník pozemní komunikace oznámí umístění místní nebo přechodné úpravy provozu … do 5 pracovních dnů obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností.
Obecní úřad obce s rozšířenou působností nařídí odstranění místní nebo přechodné úpravy provozu … není-li splněna podmínka bezpečnosti podle § 78 odst. 2. Pro účely posouzení zajištění bezpečnosti silničního provozu si obecní úřad obce s rozšířenou působností vyžádá stanovisko policie.
Od místní a přechodné úpravy provozu na účelové komunikaci, která není veřejně přístupná, se účastník silničního provozu může odchýlit na základě předchozího souhlasu vlastníka účelové komunikace, není-li tím ohrožena bezpečnost silničního provozu. “
Instalaci dopravní značky je tedy nutné oznámit obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností a vyčkat, zda nebude mít proti takovému umístění námitky.
3/ A jsou ostatní povinni se jí řídit?
Ano, jsou.
V této souvislosti upozorňuji na třetí odstavec výše citovaného § 77a zákona o silničním provozu, z něhož zřetelně vyplývá, že Vámi instalované dopravní značky nemusí respektovat ten, komu to dovolíte (v první řadě tedy Vy sama).
4/ Případně mohu cestu ze strany ulice zavřít?
Jedná-li se o veřejně nepřístupnou účelovou komunikaci ve Vašem výlučném vlastnictví, mělo by to být možné. Před přijetím tohoto opatření Vám doporučuji konzultovat záměr s místně příslušným stavebním úřadem (popř. i místně příslušným silničním správním úřadem, který v oblasti pozemních komunikací představuje tzv. speciální stavební úřad.
5/ Jak by se případně řešila dopravní nehoda, když jsem na svém soukromém pozemku?
Dle § 4 zákona o silničním provozu platí, že pravidly silničního provozu se musí řídit každý řidič, který řídí vozidlo na pozemní komunikaci (tedy i na veřejně nepřístupné účelové komunikaci). Pokud by tedy na Vaší příjezdové cestě došlo v důsledku porušení pravidel silničního provozu k dopravní nehodě, měla by se vyšetřovat zcela stejně jako jakákoli jiná dopravní nehoda (na veřejně přístupné pozemní komunikaci).
____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 361/2000 Sb. , o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.