Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Kam se mám prosím obrátit, když potřebuji sepsat závěť? Jak vyhledám notáře, který se zabývá dědickým právem? Potřebuji ji nejen sepsat, ale i se poradit, ne vše je mi jasné. Města, kde se pohybuji, jsou: Plzeň, Hořovice, Praha 5.

Druhý dotaz: pokud nespěchám, je lepší počkat na novou právní úpravu OZ od ledna 2014 - je pro dědické právo výhodnější/volnější ve smyslu mých představ, jak bych chtěla věci uspořádat? Děkuji, Karla

ODPOVĚĎ:
Notáře vyhledáte pomocí níže uvedených stránek Notářské komory ČR:
http://www.nkcr.cz/index.php?page=notari. Obecně vzato se všichni notáři zabývají i dědickými záležitostmi, proto je na Vás, kterého z notářů kontaktujete.
Nad rámec uvádím, že závěť je možné sepsat i bez přítomnosti notáře – a to: vlastnoručně § 476a OZ, případně ji zřídit v písemné formě za účasti dvou svědků (např. na stroji, na počítači) - § 476b OZ.
K Vašemu dotazu, zda nebude ve Vašem případě výhodnější počkat na novou právní úpravu občanského zákoníku, uvádím, že porovnání „výhodnosti“ právní úpravy je vhodné posuzovat vždy ve vztahu ke konkrétní otázce. Informace o budoucí právní úpravě jsou dostupné na těchto stránkách.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.