Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Umřel mi tatínek a mají s maminkou družstevní podíl bytu. Jsem dcera a mám bratra. Chtěla jsem se zeptat jestli se byt musí odhadnout a matka je nám povinna vyplatit nějaké peníze. Děkuji, Vanda

ODPOVĚĎ:
Předpokládám, že zesnulý otec a matka jsou družstevníci, tedy vlastní družstevní podíl s právem nájmu bytu. Záleží na tom, zda k bytu existuje společný nájem bytu manželů či nikoliv.
Vzhledem k tomu o jak složitou problematiku se jedná, dovolím si odkázat na článek v našem webu.
Z tohoto příspěvku vyplývá, že:
Pokud bylo právo nabyto za trvání manželství, zůstává po smrti manžela členem družstva druhý z manželů a jemu náleží členský podíl; jedná se o přechod práva ze zákona na pozůstalého manžela.
Jestliže zemře nájemce družstevního bytu a nejde-li o byt ve společném nájmu manželů (tj. zůstavitel nebyl sezdán nebo nebyly splněny podmínky zákona pro vznik společného členství manželů v bytovém družstvu), přechází smrtí nájemce jeho členství v družstvu a nájem bytu na toho dědice, kterému připadl členský podíl. Dohodou dědiců pak bude muset být dosaženo stavu, kdy vlastníkem družstevního podílu je pouze jedna osoba (max. manželé); v takovém případě by se dědici museli dohodnout a vyplatit a v takovém případě by se podíl musel nechat ocenit.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.