Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Měla jsem téměř 4 roky pohřešovaného bratra, který byl v invalidním důchodu. V 05/2008 začalo pohřešování. Ještě několik měsíců mu byl zasílán důchod na účet a poté, co se nedostavil na přezkoumání zdravotního stavu, mu byl pozastaven.

Zároveň otec požádal zdravotní pojišťovnu o pozastavení platby zdravotního pojištění na základě dokladu od Policie ČR. 02/2012 bylo bohužel potvrzeno úmrtí. Jelikož se stanovovalo datum úmrtí na základě soudního rozhodnutí, úmrtní list rodiče obdrželi v těchto dnech se zpětným datumem, a to 7.5.2008.
1) Jedná se mi o to, jak postupovat v tomto případě, aby byly u všech institucí vyrovnány případné pohledávky – Správa sociální pojištění (vratka důchodu – zda automaticky z účtu), Všeobecná zdravotní pojišťovna,atd. a dále vypořádání u institucí, kde měl účty, pojistky.
2) Nevíme, kde všude předložit úmrtní list nebo zda to automaticky učiní soud nebo notář.
3) Notář je prosím automaticky přidělen a vyzve rodiče, nebo si nějakého musí vyhledat?
Předem děkuji, Olga

ODPOVĚĎ:
Začnu odpovědí na třetí otázku, jelikož tím bude vyřešeno vše.
Notáře stanovuje soud a notář vyhledává dědice. Notáři taktéž sdělte všechny související okolnosti (potenciální věřitele) a ten již příslušný postup v dědictví zajistí.
Pokud by Vás kterákoliv organizace, k niž měl bratr nějaký vztah, oslovila, sdělte jí informaci o úmrtí a předejte kontakt na notáře.
Pokud Váš bratr vlastnil automobil, je třeba aby se dědici aktivně (bez ohledu na postup notáře) spojili s pojišťovou odpovědnosti majitele vozidla (tzv. povinné ručení), protože dědici jsou ze zákona povinni hradit povinné ručení bez přerušení (tedy nikoliv až po ukončení dědického řízení).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.