Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 2.00 (1 hlas)

Maminka před úmrtím prodala rodinný domek, který již vlastnila před nabytím manželství. Peníze pak vložila jako investice jednorázově do penzijního připojištění a stavebního spoření. V době trvání manželství žádné další prostředky nespořila.

Patří pak tyto investované prostředky v uvedených finančních produktech v době trvání jejího manželství také do společného jmění manželů SJM a v dědickém řízení budou dědit manžel a děti nebo do společného jmění manželů SJM nepatří a dědit z tohoto titulu budou pouze její děti. Děkuji, Milan

ODPOVĚĎ:
Zákon o penzijním připojištění zcela jasně stanoví, zda finanční prostředky z penzijního připojištění jdou do dědictví či nikoli. Pokud Vaše maminka ve smlouvě o penzijním připojištění určí oprávněnou osobu, nebude se odbytné z penzijního připojištění v dědickém řízení vůbec projednávat a tato oprávněná osoba dostane toto odbytné automaticky mimo dědické řízení. Pokud však oprávněnou osobu ve smlouvě o penzijním připojištění neurčí, bude penzijní připojištění součástí společného jmění manželů - a při vypořádání SJM v rámci řízení o dědictví půjde polovina jeho hodnoty manželovi a polovina jeho hodnoty půjde do dědictví.
Zákon o stavebním spoření stanoví, že pokud zemře účastník stavebního spoření a tento je ženatý či vdaná, automaticky ze zákona připadne toto stavební spoření pozůstalému manželovi a v dědickém řízení pak musí pouze tento pozůstalý manžel vyplatit do dědictví polovinu jeho hodnoty. Žádná jiná možnost není možná.
V rámci vypořádání společného jmění manželů je pak možné tvrdit, že maminka investovala do společného jmění svůj výlučný majetek a při vypořádání společného jmění manželů se pak k tomu přihlédne. Neboli při vypořádání společného jmění manželů vznikne dluh manžela z titulu vypořádání společného jmění manželů přávě z kvůli investicím z výlučného majetku maminky do SJM.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.