Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Přítelkyni zemřela matka, dědictví je předlužené. Přítelkyně nyní nepobývá v místě svého trvalého bydliště, protože ho bude měnit a vyzvednutí pošty by bylo trochu problematické. Co by se stalo kdyby se k ní vyrozumění nedostalo. Po nějaké lhůtě by automaticky dluhy zdědila? Jaký by byl jiný způsob kontaktovat notáře?

Jak jsem si zjistil, notáře určuje soud v místě posledního trvalého bydliště zemřelého. Můžeme sami kontaktovat soud s dotazem, kdo je stanovený notář a sami ho kontaktovat? Přítelkyně má dva sourozence + manžel její matky, se kterým nežila a také nebyla v kontaktu. My také nevíme kde je. Se sourozenci v kontaktu jsme, tam problém nebude. Může to, že nevíme kde se manžel nachází, nějak zásadně komplikovat odmítnutí dědictví? Děkuji, Luděk

ODPOVĚĎ:
Na úřadu podle trvalého pobytu zesnulého zjistíte věcně a místně příslušný soud, u něhož bude dědické řízení vedeno. Úřady obvykle dávají souhrnné hlášení soudům na začátku kalendářního měsíce o úmrtích za měsíc předcházející.
Obvykle lze na telefonický dotaz soudu zjistit pověřeného notáře.
Tedy doporučuji nevyčkávat na kontakt ze strany notáře, ale aktivně jej vyhledat.
Odmítnutí dědictví neznámý pobyt jednoho z dědiců nebude komplikovat, jelikož dotaz notáře v této věci směřuje ke konkrétnímu dědici. Komplikované bude dědické řízení jako celek, jelikož v rámci zjišťování okruhu dědiců (což je jedna z fází dědického řízení) bude administrativně a časově náročné.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.