Počet stránek ve webu: 43.381

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Tento týden jsem předvolána na dědické řízení a ráda bych se zeptala, jestli před samotným podpisem dokumentu, že dědictví přijímám nebo ne, mohu odejít z místnosti, abych se poradila s rodinou - zavoláním na mobil. A ještě by mne zajímalo, jestli budeme v dané místnosti všichni dědicové nebo budeme předstupovat každý zvlášť? Děkuji, Nela

ODPOVĚĎ:
V dědickém řízení je ideální varianta ukončení tohoto řízení uzavření dědické dohody, neboť tato bude zpravidla nejlépe vyhovovat všem dědicům. Uzavřít dohodu mohou pouze všichni dědicové. To znamená, že k ústnímu jednání se předvolávají všichni účastníci, kteří se spolu setkají v jednací místnosti.
Je třeba si uvědomit, že dědické řízení je řízení soudní se všemi důsledky z toho vyplývajícími. Můžete v průběhu řízení požádat jednající osobu, aby vyhlásila přestávku, ale je zcela v její kompetenci, zda tuto přestávku vyhlásí či nikoli.
Na druhou stranu pro samotné prohlášení o tom, zda dědictví odmítáte či nikoli, můžete ze zákona požádat o lhůtu k rozmyšlení v délce jeden měsíc. Pokud v této lhůtě písemně neprohlásíte, že dědictví odmítáte (toto prohlášení musí soudu nebo notáři dojít nejpozději poslední den lhůty, nestačí tedy jeho odeslání na poště), automaticky budete dědičkou.
Pokud byste chtěla s sebou na jednání vzít třetí osobu, máte dvě možnosti. První možnost je ta, že s tím budou souhlasit všichni účastníci, neboť dědické řízení je ze zákona neveřejné a bez souhlasu všech účastníků nemůže být nikdo další přítomen.
Druhá možnost je ta, že toho, koho chcete vzít na jednání s sebou zmocníte. Bude tedy jednat jako Váš zástupce na základě plné moci a tím pádem může být jednání přítomen a Vy můžete být přítomna současně s ním také, neboť jste účastnice.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.