Počet stránek ve webu: 43.388

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem majitelkou rodinného domu, který jsem nabyla dědictvím po svých rodičích. Manžel i můj syn z prvního manželství se ke mně chovájí neurvale a proto bych chtěla veškerý svůj nemovitý majetek odkázat vnukovi, který je však nezletilý. Zajímalo by mě, zda při vydědění syna i manžela by měl nárok na můj majetek vnuk.

Můj syn nebyl s vnukovou matkou oddán a proto bych měla obavu, zda v případě dědění nezletiého by neměla nárok na majetek jeho matka, jako jeho opatrovník. V případě, že by bylo v závěti přání dům po mé smrti prodat a peníze složit na účet pro vnuka se obávám, zda by toto nebyla podmínka, která nemá být v závěti uváděna. Děkuji, Mirka

ODPOVĚĎ:
Veškerý svůj majetek můžete odkázat komukoli, tedy například i Vašemu vnukovi. Manžel není neopominutelným dědicem, nemusí tedy dle zákona dostat z Vašeho majetku nic. Váš syn (a obecně všechny děti) jsou neopominutelnými dědici, mají tedy nárok na svůj zákonný podíl. Pokud máte manžela a jediného syna, je podíl Vašeho syna minimálně 1/4. Pokud závěť nenapíšete, bude mít nárok na 1/2. Tento zákonný podíl nemusí chtít, může v dědickém řízení prohlásit, že vše nechá vnukovi a že se závětí souhlasí. Pak by vnuk dostal vše podle závěti, ale pokud prohlásí, že svůj díl chce, má nárok na 1/4 z dědictví.

Pokud budete chtít Vašeho syna přímo vydědit, můžete to učinit listinou o vydědění. V takovém případě by syn nedědil nic a na jeho místo by nastoupily všechny jeho děti.
 
Vydědit syna můžete pouze z těchto 4 zákonných důvodů:
a) v rozporu s dobrými mravy Vám neposkytl potřebnou pomoc v nemoci, ve stáří nebo v jiných závažných případech,
b) trvale o Vás neprojevuje opravdový zájem, který by jako potomek projevovat měl,
c) byl odsouzen pro úmyslný trestný čin k trestu odnětí svobody v trvání nejméně jednoho roku
d) trvale vede nezřízený život

Pokud chování Vašeho syna objektivně nesplňuje tyto důvody, nebude vydědění platné. Chování vašeho syna, které považujete za neurvalé rozepište podrobněji, můžete uvézt i příklady tak, aby bylo zřejmé, že jeho chování splňuje některý z výše uvedených důvodů.

Ve Vašem případě by tedy bylo zřejmě vhodné spojit závěť a listinu o vydědění. V textu závěti Vám nedoporučuji, abyste uváděla konkrétní majetek, ale pouze "dědicem veškerého svého majetku, movitého či nemovitého, práv či pohledávek ustanovuji svého vnuka..." Pokud byste majetek pouze vyjmenovala a na některý zapomněla, tento majetek by si rozdělili dědicové ze zákona, tedy např. manžel.

To, že je Váš vnuk nezletilý ničemu nevadí, je ale třeba myslet na to, že jeho majetek budou spravovat jeho rodiče, neboť jsou oba zákonní zástupci (jeho rodičům tento majetek nepřipadne - bude vnuka, ale oni ho budou spravovat). Nemusíte se ale bát, že by mohli dům prodat a peníze z prodeje jen tak utratit. Ke každému takovému prodeji je potřeba souhlas opatrovnického soudu, který prodej neschválí, pokud to nebude v zájmu vnuka. (To platí pro všechny rodiče, když za své děti činí nějaký právní úkon, který přesahuje obvyklou správu majetku).
Dle současné právní úpravy není možné žádné podmínky do závěti vkládat, vůbec se k nim nepřihlíží. Domnívám se, že i připravovaný občanský zákoník 2014 by tuto podmínku nepovažoval za platnou.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.