Počet stránek ve webu: 43.385

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zemřela mi maminka. Při 1. jednání u notářky jsem předkládala započtení do dědického řízení faktury za pohřeb (pouze obřad a kremace), faktury za mobil maminky, SIPO (elektřina, nájem, poplatky za rádio a televizi, ad.). Tyto faktury jsem již samozřejmě uhradila, aby nenaskalovaly penále. Notářka si vzala pouze fakturu za pohřeb a ostatní závazky prý nespadají do dědického řízení.

Je mi divné, proč přeplatek za elektřinu (aktivum) do dědického řízení spadá a nezaplacené faktury (pasivum) ne. Ještě budeme ukládat urnu do hrobu (odsunutí desky kameníkem, vytesání jména do náhrobku). To taky bude něco stát. Ani tato faktura se nebude moct uplatnit? Dále musím nechat udělat odhad na pole a notářka mi řekla, že prý to budou platit dědicové (já a sestra), podle nabytí dědictví. Jaké náklady je možné v dědickém řízení uplatnit? Děkuji, Monika

ODPOVĚĎ:
Nepíšete žádné konkrétní údaje (zda zůstavitelka v domě či bytě žila sama), takže k přeplatku za energie bohužel nemohu nic bližšího říci.

K fakturám za mobil - je otázkou zda vznikly ještě za života zůstavitelky, pokud nikoliv, jedná se o závazek nespadající do dědictví. Tyto přídatné výdaje jsou v rámci dědického řízení problematicky řešitelné a doporučuji je řešit ve spolupráci s ostatními dědici mimo dědické řízení.

Náklady pohřbu nesou dědicové poměrně, o jejich částku nelze snižovat dědictví. V případě, že má dědic vůči druhému dědici pohledávku (což je část pohřebních nákladů, kterou jeden dědic uhradil za druhého), má nárok vůči němu a tento nárok nesouvisí s dědickým řízením. Případné vymáhání takové pohledávky je otázkou jednání či soudního řízení mezi dědici.

Pokud se ptáte, jaké Vaše náklady související s vyřízením dědictví lze zahrnout do pozůstalosti, tak bohužel žádné. Pozůstalost je zcela odlišný celek, než jsou náklady dědice spojené s jejím zajištěním, převzetím apod.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.