Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Notářem mi bylo vydáno “Usnesení o vypořádání dědictví“, které nabylo právní moci v současné době (07/2013). Z obsahu Usnesení vyplynulo, že mi patří i podílové listy fondů. Při zřizování účtu k převodu podílových listů však bylo bankou zjištěno, že podílové listy, které jsou obsahem a součástí Usnesení o vypořádání dědictví vlastně neexistují, protože již byly odkoupeny od majitele v roce 2008.

Tzn. že mi bylo notářem přiznáno něco, co fakticky neexistuje. Veškeré poplatky byly notáři již uhrazeny a výše poplatku tak odpovídala i hodnotě podílových listů. Notář tak rozhodl o vypořádání majetku bez řádného ověření faktů v můj resp. náš neprospěch tzn. neprospěch nás potomků. Prosím proto o sdělení, zda-li a za jakých podmínek je možná oprava tohoto Usnesení o vypořádání dědictví. Děkuji, David

ODPOVĚĎ:
V případě, že již usnesení nabylo právní moci, nelze v tomto případě žádným způsobem docílit změny rozhodnutí. Notář vždy zařazuje majetek na základě shodného prohlášení účastníků s tím, že oficiální evidence (například typicky u aut) nemají na vlastnictví žádný vliv a jsou pouze evidenční (osoba evidovaná v evidenci motorových vozidel a v technickém průkazu nemusí být majitel a může jím být úplně někdo jiný - pokud všichni účastníci souhlasí i takový majetek je správně zařazen do aktiv dědictví). Notář tak vlastně nemá ani jinou možnost, než zařadit určitý majetek do aktiv dědictví, pokud s tím souhlasí všichni účastníci, kteří to také zpravidla sami navrhují.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.