Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.17 (18 hlasů)

Potřebuji otevřít ukončené dědické řízení z důvodu nově zjištěných skutečností. Potřebovala bych poradit, jak napsat žádost k věcně a místně příslušnému soudu, který by dal pokyn notářovi k otevření ukončeného dědického řízení. O znovuotevření dědického řízení mám zájem z důvodu, že se dodatečně našly dokumenty k cenným papírům a bankovnímu produktu.

Ani na jeden z těchto ústavů nebyl vznesen dotaz v rámci standardního dědického řízení, tudíž to nebylo vůbec řešeno. Proto jsem potřebovala poradit s návrhem žádosti na soud, aby znovu kontaktoval zmíněného notáře o otevření dědictví. Budu moc ráda, pokud mi poradíte, jak zmíněnou žádost na soud napsat, aby obsahovala relevantní náležitosti. Děkuji, Pavlína

ODPOVĚĎ:
Žádost, kterou máme ve vzorech vyplňte tak, že do příslušných kolonek vyplníte okresní soud, kde se původní řízení konalo, pak jméno zemřelého a alespoň rok jeho úmrtí. Dále doplňte, kdo v původním řízení dědil a popište majetek, který se nově objevil. Žádost podepište a můžete uvézt své telefonní číslo, aby Vás mohl notář snadněji kontaktovat. Pokud máte k dispozici původní dědické usnesení, můžete ho okopírovat a připojit k žádosti.
Je vhodné okopírovat dodatečně nalezené dokumenty a připojit je k žádosti. Toto vše poté buď osobně doneste na podatelnu okresního soudu nebo zašlete na jeho adresu poštou. Notář Vás pak sám přizve k jednání.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.