Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dům byl rozdělen na čtyři čtvrtiny. Nyní jsou tři děti po ovdovělé matce. Ještě za svého života odkázala svou čtvrtinu jednomu ze svých dětí. Na účtě měla uložené peníze. Notářka dítěti, kterému matka odkázala svou čtvrtinu, sdělila, že nemá nárok na tyto uložené peníze, jelikož prý nyní vlastní většinu domu než jeho dva sourozenci, kteří se následně o tyto peníze rozdělili.

Velmi prosím o odpoveď, je-li tomu tak. Děkuji, Soňa

ODPOVĚĎ:
V tomto případě předpokládám, že ostatní dědicové v dědickém řízení po své matce navrhli započtení daru, neboť jejich matka darovala jednomu z nich svou čtvrtinu domu. Takové započtení daru se realizuje v případě, že nešlo o obvyklé darování (v případě daru části nemovitosti nejde o obvyklé darování - obvyklé darování je například dar k narozeninám nebo k Vánocům). Po takovém započtení skutečně může dojít k tomu, že tento obdarovaný potomek již z ostatního majetku nedostane ničeho, neboť tento dar se započetl a zbylý majetek tak dědí pouze ti, co od své matky žádný takový dar za života neobdrželi.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.