Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (1 hlas)

Matka bydlí v družstevním bytě. Tento byt koupila dávno před manželstvím s mým otčímem. Chtěla bych se zeptat, jaká by vznikla dědická situace, kdyby se, nedej bože, stalo něco s mojí matkou. Jsem jediná dcera, otčím žije v bytě již dlouhá léta a má tam trvalé bydliště a také sídlo firmy. Předpokládám, že by otčím dědil také. V jakém procentuálním poměru se mnou? Děkuji, Teodor

ODPOVĚĎ:
V případě, že Vaše matka nabyla družstevní byt dlouho před vznikem manželství se svým aktuálním manželem - Vaším otčímem, bude se celý byt vypořádávat rovnou v dědictví, nikoli v rámci společného jmění manželů SJM. Pokud matka nepořídí závěť (ve které by opominula svého manžela), tak se bude tento byt dělit mezi všechny dědice ze zákona (v I. dědické skupině jsou potomci a manžel rovným dílem).
Družstevní byt ale nemohou nabýt 2 osoby, pokud nejsou manželé, to znamená, že budete mezi sebou uzavírat dědickou dohodu, ve které jeden z Vás převezme byt a druhému vyplatí dědický podíl v penězích, nebo nebude za tento byt žádat žádnou výplatu dědického podílu. Pokud se nedohodnete, budete muset po skončení dědického řízení podat žalobu k soudu, a výsledem může přijít až za tři roky s vynaložením velkých finančních prostředků.
Upozorňuji, že u družstevního bytu nelze zřídit věcné břemeno.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.