Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zemřel mi otec a zanechal byt ve společném jmění manželů SJM. Jsem jediná dcera. Maminka chce, abych celý byt získala. Chtěli jsme nyní udělat to, že se maminka dědictví bytu vzdá v můj prospěch a na druhou polovinu napíšeme darovací smlouvu. Notářka ale navrhla, ať jde celý byt do dědictví a maminčin nárok, ať se vyřeší formální pohledávkou.

Možná to je jednodušší, ale nám jde taky o poplatky. Prosím, která varianta je vlastně výhodnější? Nenavrhla notářka jen účelové řešení, které zvýší její odměnu? Nebo nám toto výrazně usnadní veškeré papírování? Děkuji, Soňa

ODPOVĚĎ:
Notářské poplatky budou v tomto případě vyšší, než při řešení, které navrhujete Vy, ale následný sepis darovací smlouvy a kolek na katastru, který v dědickém řízení neplatíte, Vás pak vyjde na daleko více, než když připustíte variantu navrženou paní notářkou. Mohu konstatovat, že cena za sepis darovací smlouvy bude minimálně ve stejné výši, kterou ušetříte v dědickém řízení. Teď to můžete udělat vše najednou a o nic se nestarat. V dědickém řízení můžete, stejně jako v darovací smlouvě, zřídit mamince věcné břemeno doživotního bezplatného užívání bytu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.