Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Po svatbě jsme se s ženou nastěhovali do rodinného domu rodičů mé ženy. Ústní dohoda byla taková, že bratr mé ženy dostane darem dům po dědovi a žena darem dům po rodičích. Hodnota byla stejná. Vše mělo být přepsáno do jednoho roku. Švagrovi byl darem přepsán slíbený dům ještě ten rok, ale k přepisu domu rodičů na mou ženu již nedošlo.

Důvodem byla situace, kdy tchán začal pít alkohol a docházelo k hádkám v rodině. Tento stav trvá již 11 let. Dnes tcháni požadují, ať investujeme do oprav jejich domu, kde taky bydlíme. Toto ovšem nechci protože nová střecha, okna, topení aj. by nás přinejmenším vyšla na 750.000 Kč a já mám obavy, že v případě úmrtí rodičů ženy, by na polovinu domu (byť zrekonstruovaného za naše peníze), měl nárok i švagr. Jde si tyto investice nějaký způsobem pojistit pro případ dědictví? Děkuji, Luboš

ODPOVĚĎ:
Bohužel, taková dohoda pro případ dědického řízení možná není. Pokud by k dědickému řízení došlo, proběhlo by dědění buď dle závěti, byla-li zanechána, nebo ze zákona. V obou případech je však možné započtení daru, tedy započtení toho, co již jeden dědic od zůstavitele od něho obdržel za jeho života, nejednalo-li se o obvyklé darování. Pokud tak dům po dědovi byl ve vlastnictví rodičů nebo jednoho z nich, bratrovi by se tento dar započetl na podíl do dědického řízení po některém z rodičů, protože dům obvyklým darem není. K započtení v závěti dochází na základě pokynu, při dědění ze zákona k němu dochází automaticky. Dále je také třeba zohlednit, že je-li dům ve vlastnictví obou rodičů, v případě smrti jednoho z nich by nejprve došlo k vypořádání společného jmění manželů, patřil-li do něho a jsou-li rodiče stále manželi, a teprve poté by došlo k dědění s tím, že ve vašem případě by zřejmě by zřejmě dědil jeden z rodičů, bratr a sestra. Proto je nejlepší všechny záležitosti řešit ještě za života (nejlépe darovací smlouvu, která je mezi příbuznými osvobozena od daně) a nenechat věc dojít až do nejistého dědického řízení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.