Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Tento rok (2013) mi umřel otec, který byl nevlastním synem. Vlastního otce měl napsaného v rodném listu. Jeho vlastní otec se s babičkou neoženil a odstěhoval se na Slovensko a s otcem se pravděpodobně nestýkal a nikdy nesetkal. Alimenty neplatil, jelikož se babička vdala. S mým otcem jsem jeho vinou nebyl v kontaktu.

Je nějaká možnost, že se dozvím, pokud zemře otec mého otce? Nebo lze zjistit, zda je již po smrti? A pokud by "otec mého otce" zemřel dříve, než můj otec, ale můj otec nevěděl o smrti, přechází dědická práva na mě? Dědictví po otci jsem odmítl, jelikož mi bylo řečeno, že jsou pouze dluhy (byl bezdomovec) a když se řešilo dědictví po mém otci, tak se mě notář pouze zeptal, zda vím, jestli je jeho otec stále naživu, že on to neví. Nic víc. A lze nějak zjistit, zda otec dědil? Děkuji, František

ODPOVĚĎ:
Dědické řízení může skončit dvěma různými způsoby, a to zastavením řízení, nebo jeho projednáním.
Pokud se řízení zastavuje znamená to, že zůstavitel nemá žádný majetek, nebo jde pouze o majetek nepatrné hodnoty (cca. do 20-30 tis. Kč). V takovém případě se dědici nevolají a případný drobný majetek se vydá vypraviteli pohřbu. Pokud by tedy majetek Vašeho praotce byl takto malý, vůbec byste se o jeho smrti nedozvěděl. (Ani Váš otec, pokud zemřel ještě za jeho života).
Další možnost je, že Váš praotec již zemřel a Váš otec dědil. Tuto skutečnost si nemůžete žádným způsobem ověřit.
Pokud je stále naživu a zanechá majetek, platí pravidlo (i na Slovensku), že Vy spolu se všemi ostatními dětmi Vašeho otce nastupujete na jeho místo v dědickém řízení po Vašem praotci a notář Vás pak bude vyrozumívat o dědickém právu a je pravděpodobné, že Vás pozve k jednání. Skutečnost, že jste po svém otci dědictví odmítl v tomto ohledu nehraje žádnou roli.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.