Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zemřel otec, chci se vzdát dědictví peněz ve prospěch matky. Dědit budou ještě 2 vnuci po zemřelé sestře. Bude se započítávat můj díl jen matce, nebo se bude rozdělovat mezi matku a vnuky? Děkuji za odpověď. Alexandra

ODPOVĚĎ:
Vzdání se dědictví může mít dvě formy. Tou první je odmítnutí dědictví, kdy zcela přestáváte být účastníkem řízení a Váš dědický podíl si rozdělí ostatní dědicové. V takovém případě již nemůžete dále ovlivnit, jakým způsobem si ostatní dědicové majetek z dědictví rozdělí. Pokud jste dědic I. dědické skupiny, tedy dědíte jako potomek po svých předcích (otci, matce, dědovi, babičce...) a dědictví odmítnete, automaticky ze zákona na Vaše místo nastoupí Vaše děti, pokud nějaké máte a tyto se stávají dědici. Pokud by byly nezletilé, odmítnutí za tyto nezletilé děti schvaluje opatrovnický soud a ten odmítnutí schválí pouze pokud je to v zájmu nezletilých, tedy pouze pokud je dědictví předluženo.
Druhá možnost je taková, že dědictví neodmítnete, budete mít nárok na svůj dědický podíl a v rámci dědické dohody budete chtít, aby podíl, na který máte nárok připadl Vaší matce. Zde pak máte možnost jednoznačně ovlivnit znění dohody, neboť dohodu musí uzavřít všichni dědicové bez výjimky.
Obecně tedy platí, že pokud máte děti, dědictví není předluženo a dědí se po předcích v přímé linii (tedy po otci, matce, babičce, dědovi...), tak není odmítnutí dědictví vhodné, ale vhodnější je dědictví neodmítnout a uzavřít jako dědic dědickou dohodu, že z dědictví nic nenabýváte a Váš podíl připadne ostatním dědicům, podle Vašeho výběru.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.