Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Po otci jsem 2012 zdědila ½ rodinného domu. Jsem vdaná a mám dvě dcery z předchozího manželství. Protože chci, aby po mé smrti tuto ½ domu zdědila pouze má starší dcera, napíšu závěť. V případě mého manžela se závětí problém nebude, ale s mou mladší dcerou, narozenou 1981, asi ano.

Tato dcera je vážně psychicky nemocná, ale není nesvéprávná. Od 18-ti let s celou naší rodinou nekomunikuje. Posledních 6 let o ní vůbec nic nevíme. Proto bych chtěla, aby tu moji ½ domu zdědila pouze má starší dcera. Musela bych mladší dceru zároveň ze závěti i vydědit? Bylo by toto vydědění platné a konečné, nemohla by ho moje mladší dcera napadnout? Pokud ano, má starší dcera šanci? Manžel má z předchozího manželství dva syny. V případě jeho smrti by jeho synové měli také nárok na zdědění podílu z výše uvedené ½ domu, který jsem zdědila po otci? Děkuji, Gabriela

ODPOVĚĎ:
Z Vašeho popisu předpokládám, že Vaše mladší dcera není schopná se sama za sebe zúčastnit dědického řízení a jednat sama za sebe v tomto řízení. V takovém případě jí pro dědické řízení bude ustanoven opatrovník, který musí jednat v jejím zájmu a jehož úkony bude schvalovat opatrovnický soud.
Pokud napíšete pouze závěť, má Vaše mladší dcera automaticky nárok na polovinu svého dědického podílu ze zákona, tedy na 1/6 dědictví. Tuto bude muset dostat i když napíšete závěť, jinak opatrovnický soud za Vaši mladší dceru jednání jejího opatrovníka neschválí a dědické řízení se nebude moci ukončit.
Pokud napíšete listinu o vydědění, tak máte pouze 4 důvody k vydědění. Je však třeba zkoumat, zda je jeden z vyděděcích důvodů oprávněný (tedy zda byly splněny podmínky pro vydědění). Pokud byste užila důvod k vydědění, že o Vás trvale neprojevuje opravdový zájem, vždy se zkoumá, zda jste Vy sama nezapříčinila to, že o Vás tento zájem dcera neprojevuje (tedy sama jste nezavdala příčinu svým chováním a jednáním k tomu, že dcera od 18 let s Vámi nekomunikuje). Navíc se musí přihlédnout k tomu, že je vážně psychicky nemocná, bude taky třeba přihlédnout k tomu, zda byla Vaše mladší dcera schopna tento opravdový zájem projevit.
Obecně tedy mohu říci, že závěť ani listina o vydědění Vám nedává stoprocentní jistotu, že dům nabude Vaše starší dcera. Dokonce se domnívám, že takové vydědění by nebylo platné a Vaše starší dcera nemá příliš šance. Neznám však všechny okolnosti Vašeho případu, soud vždy každou situaci posuzuje celkově.
Synové Vašeho manžela by nemohli být Vašimi dědici ze zákona. Mohli by se stát Vašimi dědici pouze v případě, že napíšete závěť a v ní jim odkážete svůj majetek.
V případě, že chcete mít jistotu, že Vaše starší dcera nabude Váš dům, můžete jí ho darovat za života (zvyklý postup je zřízení věcného břemene doživotního užívání nemovitosti). Potom nebude z tohoto domu starší dcera povinna vyplatit žádnou finanční částku. V úvahu by připadalo započtení daru v dědickém řízení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.