Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Před mou plnoletostí jsem se dozvěděl, že budu dědit podíl z bytu po zesnulém dědovi, jelikož můj otec (který toto dědictví měl dostat) byl 19 let nezvěstný. Dohoda zněla, že jeden z dědiců (můj strýc) dostane byt a vyplatí ostatní dva dědice. Měl jsem dostat 274.000 Kč na účet, ale s penězi jsem mohl manipulovat až po dovršení plnoletosti.

Žádné peníze nepřišly a v den mých osmnáctých narozenin (2012) přišel rozsudek, který byl z roku 2009 a stálo v něm, že peníze z dědictví mi mají přijít na vkladní knížku založenou mým otcem v roce 1994 (který v tu dobu už byl nezvěstný). Můj otec byl nalezen a uvězněn v roce 2011 (rok před mojí zletilostí) a propuštěn v roce 2012. Díky otci jsem získal kontakt na strýce, který mi chce vyplatit pouze 210.000 Kč. Navíc otec o žádné vkladní knížce neví. Děkuji, Karel

ODPOVĚĎ:
V případě, že máte v usnesení o dědictví uvedeno, že máte nárok na určitou částku, tak ji můžete požadovat celou. Nepředpokládám, že by v dědickém usnesení bylo napsáno, že musí být částka vyplacena na konkrétní účet nebo vkladní knížku, což na povinnosti zaplatit nic nemění.
Pokud strýc nespolupracuje, předejte věc k řešení exekutorovi. Vyberte si exekutora a doneste mu usnesení o dědictví. Strýc pak bude muset finanční částku zaplatit, případně doložit, že již část zaplatil.
Před tím strýci můžete napsat dopis, kde ho vyzvete, aby Vám peníze vyplatit na konkrétní účet. Strýci by poté mělo být naprosto zřejmé, jakým způsobem má finanční prostředky uhradit a co ho v případě, že to neučiní čeká.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.