Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsme tři bratři. Dědili jsme před 2008 majetek po matce, která 2003 dědila majetek po svém otci. Náš otec se majetku vzdal ve prospěch nás tří. Majetek jsme ponechali zdědit až po smrti naší babičky, ta teď zemřela a my jsme se dozvěděli, že svůj majetek odkázala v závěti jednomu z nás. Na co mají nárok zbylí bratři? Jednalo se o nemovitost o hodnotě 800.000 Kč.

2008 jsme dědili 1/4 majetku, která byla rozdělena na tři díly. Naš bratr tvrdí, že babička neměla žádné uspořené peníze, tudíž musel pohřeb platit, ale babička říkala, že na pohřeb má uspořeno a řekla nám i částku. Děkuji, Svatopluk

ODPOVĚĎ:
Pokud hovoříte o dědictví po Vaší matce, kdy Váš otec z dědictví tehdy nic nechtěl, tak tuto skutečnost nelze započítat na další dědická řízení. Každé dědické řízení je individuální, v každém se dědici rozhodují zvlášť a nelze tuto skutečnost započítat z úřední povinnosti v dalším dědickém řízení.
Pokud jde o současné dědické řízení po babičce, tak z Vašeho dotazu si nejsem jistá, zda Vaše babička je matka otce nebo matky.
Pokud je to matka matky, tak se zákonný dědický podíl vypočítává následovně:
Pokud byla vdaná, tak její manžel má nárok na 1/2 majetku, který měli společný. Druhá polovina majetku je ta část, která půjde do dědictví a tu si dělí rovným dílem manžel a děti. Pokud by některé její dítě již nežilo (tedy varianta, že je to Vaše babička z matčiny strany), tak vnuci nastupují na místo svého předka, tedy konkrétně Vy tři byste nastupovali na místo Vaší matky a dělili se o její dědický podíl.
Pro příklad:
Paní Nováková je vdaná a má syna a dceru. Dcera zemřela ještě před paní Novákovou a má tři syny - vnuky paní Novákové. Dědický podíl jejího manžela a syna je u každého 1/3 a dědický podíl jejích vnuků je u každého 1/9.
Pokud jsou vnuci zletilí, mají nárok ze zákona na dědický podíl ve výši 1/2 zákonného podílu, tedy u příkladu výše na 1/18.
Pokud by babička nebyla vdaná, půjde celý její majetek ze zákona do dědictví. Potomci dědi rovným dílem, a pokud některý z nich zemřel před babičkou, tak na jeho místo nastupují jeho dědi, vnuci babičky.
Pokud by šlo o babičku ze strany otce a otec je stále naživu, tak vnuci nejsou vůbec zákonnými dědici a nemají nárok na dědický podíl. Na zákonný podíl bude mít její syn, tedy otec.

To vše výše uvedené je zákonný dědický podíl, který má svůj význam i v případě dědění ze závěti.
Budu předpokládat, že babička je matka matky a že žádné jiné potomky neměla a že jste tedy jedinými účastníky dědického řízení.
Poté sice závěť platí, ale Vy máte nárok na svůj zákonný podíl a pokud ho v dědickém řízení budete chtít, dostanete ho. Budete tedy dědicem a budete s bratrem uzavírat dědickou dohodu. Pokud dohodu neuzavřete, bude Vám dědictví potvrzeno podle dědických podílů. (tedy na každém aktivu z dědictví dostanete každý svůj podíl).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.