Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám s manželem (mladším a mnohem zdravějším než jsem já) plnoletého syna, manžel má ještě nemanželského plnoletého syna. Mohu veškeré dědictví odkázat našemu synovi, nebo mu mohu pouze zvětšit podíl na 75 % a manželovi snížit na 25%? Mohu synovi odkázat také 75 % svého podílu na družstevním bytě, který jsme společně s manželem zakoupili?

Dále jak je to s bytem mého manžela v OV, který získal v době před svatbou jako družstevní, ale především až v manželství tj. ze společných peněz splácel anuitu? Až v době manželství si ho nechal převést do osobního vlastnictví (má ho napsaný na sebe v katastru nemovitostí KN)? Nemám vzhledem ke splácení anuity v době manželství nárok na nějakou kompenzaci (finanční nebo podíl na bytě, např. odpovídající 50 % z poměru mezi anuitou splacenou v době manželství a celkovou anuitou?). Lze část takového nároku uvést do dědictví a odkázat ji synovi? Mohu např. převedením nějakého podílu manželova bytu na syna nebo finanční kompenzací podmínit manželovo dědictví? Ráda bych maximalizovala dědictví mého syna, po manželovi budou oba synové dědit 50%:50%, a on bude žít déle než já. Děkuji, Laura

ODPOVĚĎ:
Zákon Vám dává možnost se rozhodnout, zda-li Vaši pozůstalost bude "řešit" zákon a nebo si sepíšete závěť. Ze zákona platí, že v případě Vaší smrti, dědí 50% manžel a 50% Váš syn. Pokud byste si zřídila závěť, můžete vše odkázat synovi. Co se týče bytu, který vlastní Váš manžel. Pouze za předpokladu, že byste byt nabyli s manželem za trvání manželství, by byt náležel Vám i manželovi společně. Každý byste tak vlastnili ideální polovinu. Po Vaší smrti by pak předmětem dědictví byla právě jen tato polovina bytu, nikoliv byt celý. Vzhledem k tomu, že byt nabyl Váš manžel před uzavřením manželství, náleží tak jemu a patrně i on bude zapsán v katastru jako jediný vlastník. A jako vlastník pak může se svým majetkem libovolně nakládat. V případě, že by došlo k vypořádání společněého jmění manželů (zánikem manželství, tím, že požádáte o jeho zúžení) je možné si nárokovat částky, které jste manželovi na byt přispěla. Tato částka by se pak stala součástí Vaší pozůstalosti. V opačném případě se obávám, že je částka těžko dohledatelná, aby se stala předmětem dědictví. K Vaší poslední otázce, zákon je strikntí, k podmínkám, které uvedete v závěti se nepřihlíží. Alespoň tedy zatím. Od 1.1.2014 bude platit nový občanský zákoník 2014, kde už udělení podmínky do závěti bude možné. Jaké změny nás čekají v dědění od roku 2014 se dočtete zde.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.