Počet stránek ve webu: 43.392

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Máme chalupu a 2 děti, můžeme každý z manželů udělat závěť ve prospěch druhého manžela s tím, že ten pak rozhodne sám co udělá? Nechceme, aby se o dědictví děti hádaly za našeho života a nechtěli by nás donutit k prodeji dříve. Myslela jsem, že by se chalupa pak prodala po smrti druhého manžela a peníze by si rozdělili.

Jde stanovit i poměr ceny? Jeden z potomků dostal již značnou částku na úkor druhého, tak spravedlivé by bylo 3:2. Děkuji, Zuzana

ODPOVĚĎ:
Můžete sepsat závěť, ve které dědicem veškerého svého majetku ustanovíte vždy druhého manžela s tím, že předpokládáte, že Vaše děti budou tuto Vaši závěť respektovat. Jistotu, že celou Vaši pozůstalost zdědí pouze vždy druhý z manželů, nebudete mít nikdy. Vaše děti jsou totiž ze zákona nepominutelnými dědici, což znamená, že pokud jim závětí neodkážete žádný majetek, mohou požadovat svůj povinný díl z Vaší pozůstalosti. Zletilé děti mohou požadovat 1/4 svého zákonného dědického podílu (zákonný podíl každého dítěte je 1/3), tedy každé dítě může požadovat 1/12 z pozůstalosti. Můžete jen doufat, že Vaše děti budou v dědickém řízení závěť respektovat a nebudou nic požadovat.
Do závěti lze napsat, že pokud nebudou děti závěť respektovat, přikazujete, aby se konkrétnímu dítěti započetlo na jeho dědický podíl, resp. povinný díl to, co od Vás obdrželo již za života (uveďte konkrétní částku).
Pokud budou děti závěť respektovat, nebudou dědit a po skončení dědického řízení může pozůstalý manžel chalupu prodat a peníze rozdělit dle svého uvážení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.